Γράφει ο Θέμης Δαγκλής

Τελικά ο Άσμουσεν δεν μας έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη. Συνεχίστε εσείς την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, μας είπε και την Άνοιξη θα δούμε όλα τα ζητήματα που άπτονται του νέου δανείου και της ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα στενάζει κάτω από το βάρος της φορολογίας και της συνεχιζόμενης ύφεσης, υπάρχουν πια πολλές ενδείξεις ότι η προσπάθεια αυτή μπορεί να καταλήξει στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή στο πρωτογενές πλεόνασμα που επιδιώκει η κυβέρνηση. Και ίσως η πιο θετική είδηση των τελευταίων ετών να έρχεται από τον των εσόδων και ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ.

Ήδη τον Ιούλιο οι έμμεσοι φόροι σημείωσαν μια μικρή αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, κάτι που συνέβαινε για πρώτη φορά μετά από 3 χρόνια. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία και το πρώτο εικοσαήμερο του Αυγούστου ο ΦΠΑ κινήθηκε ανοδικά. Παρά την τεράστια φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές, αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της καλύτερης τουριστικής χρονιάς, η οποία έχει πλέον αρχίσει να παράγει αποτελέσματα. Ένα δεύτερο ενθαρρυντικό στοιχείο με το οποίο δεν είχαν υπολογίσει στο υπουργείο Οικονομικών και που είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό παρελκόμενο του τουρισμού, είναι ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων αυξάνονται τους τελευταίους μήνες και τα έσοδα από το τέλος ταξινόμησης μπορεί να είναι ως το τέλος του χρόνου μεγαλύτερα από αυτά που είχαν προϋπολογισθεί. 

Τα προσωρινά στοιχεία του πρώτου εικοσαημέρου του Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού είναι αυξημένα κατά περίπου 120 εκατ. ευρώ (11%) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012 κάτι που δημιουργεί αισιοδοξία ότι ο Αύγουστος θα κλείσει καλύτερα από τους μηνιαίους στόχους. Αν ωστόσο οι καλές ειδήσεις από το μέτωπο των εσόδων συνεχιστούν, τότε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

Βέβαιως το οικονομικό έτος έχει πολύ δρόμο ακόμα να διανύσει και κλειδί στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πως θα προχωρήσουν οι πληρωμές στο φόρο εισοδήματος. Τουλάχιστον σε ότι αφορά τον φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων πάντως, δεν αναμένουν υστερήσεις. Σε ότι αφορά στην πορεία των έμμεσων φόρων ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η συμβουλή του Τουρισμού τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, όπου αναμένονται τουλάχιστον 3 εκ. τουρίστες και άμεσες ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Αυτός είναι ο λόγος που οι έφοδοι του ΣΔΟΕ στους τουριστικούς προορισμούς δεν θα χαλαρώσουν με την επιστροφή των Ελλήνων, αλλά θα συνεχιστούν ως το τέλος Οκτωβρίου. 

Στο Μαξίμου, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλάβει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα είναι το κλειδί για τις οποιεσδήποτε ευνοϊκές αποφάσεις στα θέματα του χρέους, που θα ελαφρύνουν και το βάρος των τόκων και πιθανόν να δημιουργήσουν περιθώρια για ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και αύξησης των επενδύσεων. Για την κυβέρνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα έχει αναγορευτεί πλέον σε υπέρτατο στόχο. Το ζήτημα είναι, αν θα έχει τον πολιτικό χρόνο για να το πετύχει.