current views are: 1

23 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση13:09

Πάνω από 8 δισ. ευρώ τα κέρδη του Βελγίου από την κρίση

Κέρδη της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ απέφερε η οικονομική κρίση στο Βέλγιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο.

Δημοσίευση 13:09’
αρθρο-newpost

Κέρδη της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ απέφερε η οικονομική κρίση στο Βέλγιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο.

Κέρδη της τάξεως των 8 δισεκ. ευρώ απέφερε η οικονομική κρίση στο Βέλγιο, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο.

Άρθρο που δημοσιεύει η φλαμανδική εφημερίδα De Morgen, αναφέρεται στις θετικές πλευρές της οικονομικής κρίσης για το Βέλγιο, επισημαίνοντας ότι τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια για τη χώρα αυτή έχουν αποφέρει μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία. Και αυτό διότι, όπως αναφέρει, το Βέλγιο αντιμετωπίζεται από τους ξένους επενδυτές ως ένα «ασφαλές λιμάνι», μεσούσης της κρίσης, με αποτέλεσμα τα επιτόκια δανεισμού να συμπιέζονται προς τα κάτω και να εξοικονομούνται –κατά τον τρόπο αυτό– πολλά χρήματα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του βελγικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, τα κέρδη για τον κρατικό κορβανά ανέρχονται σε 8 δισεκ. ευρώ, καθώς τα επιτόκια μακροπρόθεσμου δανεισμού (δεκαετή κρατικά ομόλογα) έχουν υποχωρήσει στο 2,5% έναντι 4%-4,7% που ήταν οι αρχικές προβλέψεις. Σε ό,τι δε αφορά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό, τα επιτόκια δεν ξεπερνούν αυτή τη στιγμή το 0,05% έναντι 3% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Στο άρθρο επισημαίνεται επίσης ότι εξαιτίας της κρίσης, οι χρηματαγορές γυρίζουν την πλάτη στις χώρες του Νότου και στρέφονται προς τα ομόλογα χωρών όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, με αποτέλεσμα τα βελγικά επιτόκια δανεισμού να έχουν υποχωρήσει σημαντικά.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της De Morgen, ο μεγάλος κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη είναι η βελγική κυβέρνηση, στον βαθμό που εξασφαλίζει, με ανέλπιστο τρόπο, 8 δισεκ. ευρώ επιπλέον και ως εκ τούτου δεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε επιπρόσθετες περικοπές δαπανών. Εξαιτίας της ευνοϊκής αυτής συγκυρίας, οι βελγικές αρχές έσπευσαν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού εκδίδοντας αλλεπάλληλες σειρές ομολόγων τα τελευταία χρόνια, καταλήγει η De Morgen.

Εξάλλου, πρωτοσέλιδο άρθρο που δημοσιεύεται στη γαλλόφωνη εφημερίδα L’Echo τονίζει ότι «η κρίση έχει αποφέρει 8 δισεκ. ευρώ στο κράτος του Βελγίου», σχολιάζοντας: 

«Το Βέλγιο και η Γερμανία μπόρεσαν να επωφεληθούν από την κρίση, χάρη σε μία χρηματοδότηση χαμηλού κόστους». Επισημαίνεται ότι η Γερμανία επωφελείται από το καθεστώς της χώρας-«ασφαλούς καταφύγιου» των κρατικών ομολόγων. 

Το άρθρο σχολιάζει, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να προδικάσει πως η κρίση, η οποία επέφερε ύφεση ή μείωση της ανάπτυξης στις δύο χώρες, έχει ξεπεραστεί: Αναφερόμενο σε άρθρο της Le Soir ο συντάκτης συμπεραίνει ότι «είναι πολύ νωρίς για να ξέρουμε πόσο η κρίση στοίχισε ή απέφερε στους Βέλγους ή τους Ευρωπαίους».


σχετικα αρθρα