current views are: 2

24 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση05:55

Εμπλοκή στην εκκαθάριση των δηλώσεων φέρνει εφάπαξ πληρωμή των φόρων

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν την ευκαιρία περίπου 900.000 φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς λήγει η σχετική προθεσμία.

Δημοσίευση 05:55’
αρθρο-newpost

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν την ευκαιρία περίπου 900.000 φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς λήγει η σχετική προθεσμία.

Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή έχουν την ευκαιρία περίπου 900.000 φορολογούμενοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις καθώς λήγει η σχετική προθεσμία.

Η απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, για παράταση της υποβολής όλων των δηλώσεων μέχρι τις 30 Αυγούστου, αποτελεί «ανάσα» για 200.000 πολίτες, οι οποίοι δεν είχαν υποβάλλει εντός της προθεσμίας τις δηλώσεις τους και πλέον δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με το ανάλογο πρόστιμο.

Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι ευνοϊκή και για άλλους 200.000 φορολογούμενους οι οποίοι  έχουν κληθεί ή πρόκειται να κληθούν τις επόμενες μέρες στις αρμόδιες εφορίες για έλεγχο στα δικαιολογητικά που κατέθεσαν μαζί με τις δηλώσεις τους.

Οι επανέλεγχοι των στοιχείων θα φέρουν σημαντικές καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα οποία πλέον θα σταλούν περί τον Οκτώβριο και μετά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσοι από την μερίδα αυτή των φορολογουμένων λάβουν χρεωστικά σημειώματα, θα πρέπει να πληρώσουν εφάπαξ τους επιπλέον φόρους που θα προκύψουν.

Επίσης, άλλοι 500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν υποβάλει από τον Ιούνιο και τον Ιούλιο τις φορολογικές τους δηλώσεις δεν έχουν ακόμη παραλάβει εκκαθαριστικά σημειώματα, επειδή, μετά τις αυτόματες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που διενεργήθηκαν διαπιστώθηκαν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα ποσά των καθαρών αποδοχών και των παρακρατηθέντων φόρων που δήλωσαν οι φορολογούμενοι και στα αντίστοιχα στοιχεία που δήλωσαν οι εργοδότες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στις οριστικές δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών και στις βεβαιώσεις αποδοχών.

Μία – μία θα μετρώνται οι αποδείξεις

Mία – μία απόδειξη λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν οι φορολογούμενοι  το 2012 για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο,θα μετρούν οι εφοριακοί.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν κληθεί εντός προθεσμίας 15 ημερών να προσκομίσουν στις ΔΟΥ για έλεγχο τα δικαιολογητικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, που υπέβαλαν ηλεκτρονικά, θα πρέπει να επιδεικνύουν στους ελεγκτές όλες τις αποδείξεις που συγκέντρωσαν, προκειμένου να εξακριβώνεται εάν το ποσό που δήλωσαν στον κωδικό 049 της φορολογικής δήλωσης είναι πραγματικό.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που απέστειλε στις εφορίες ο γγ Εσόδων Χάρης Θεοχάρης οι αποδείξεις δαπανών θα πρέπει να ελέγχονται δειγματοληπτικά και ανάλογα με τη συνολική εικόνα του φορολογουμένου και όχι σε κάθε δήλωση φορολογουμένου.

Αγκάθι τα τεκμήρια

Στην παγίδα των τεκμηρίων έπεσαν φέτος περίπου 1 εκατομμύριο άνεργοι και φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ. Οι εν λόγω φορολογούμενοι βάσει των δηλωθέντων εισοδημάτων τους θα έπρεπε να απαλλαγούν από το φόρο ωστόσο τα τεκμήρια τους φέρνουν και πάλι στις ουρές της εφορίας προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις αμφισβήτησης των τεκμηρίων. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά με τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα πραγματικά τους εισοδήματα είναι κάτω του ορίου, ώστε να πείσουν τους εφόρους ότι τα τεκμαρτά εισοδήματα που προσδιορίστηκαν βάσει τεκμηρίων διαβίωσης είναι θεωρητικά.

Και στην περίπτωση των εν λόγω φορολογουμένων θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των δηλώσεών τους, με αποτέλεσμα και εδώ οι φόροι να πρέπει να πληρωθούν εφάπαξ.

Καθυστερήσεις ετών στις επιστροφές ΦΠΑ

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που αναμένουν να λάβουν επιστροφή ΦΠΑ από το δημόσιο θα πρέπει να περιμένουν κάτι περισσότερο από ένα χρόνο κατά μέσο όρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ο μέσος σταθμισμένος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στις 434 ημέρες από 550 ημέρες που ήταν στις 9 Αυγούστου, παραμένοντας ωστόσο πολύ μεγάλος.


σχετικα αρθρα