Οι διεργασίες για κατάρτιση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με το Stockwatch, καθώς από τη μια η εποπτική αρχή θα συνεχίσει τις προσπάθειες συντονισμού των νέων μετόχων και από την άλλη η Βουλή θα προσπαθήσει να παρέμβει στο θέμα με πρόταση νόμου.

Συντονισμός μετόχων

Αύριο θα συναντηθούν εκ νέου στην ΚΤ οι δικηγόροι που εκπροσωπούν μερίδα των ξένων μετόχων της Τράπεζας – κάπου 12-15% - και τα μέλη του συνδέσμου καταθετών της Λαϊκής που εκπροσωπούν μέρος των πιστωτών της «κακής» Λαϊκής.

Αμφότεροι διεκδικούν θέσεις στη νέα διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου και αύριο αναμένεται να παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις, με ονόματα και βιογραφικά προσώπων που θα μπορούσαν να υπηρετήσουν στο διοικητικό συμβούλιο.

Στη Βουλή αναμένεται να δοθεί μάχη για να μην δικαιούται η διαχειρίστρια της «κακής» Λαϊκής να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου. Σημειλωνεται ότι η «κακή» τράπεζα έχει το 18% της BOCY - στη Συνέλευση.

Το κυβερνών κόμμα επιχειρεί με πρόταση νόμου να αλλάξει το νόμο εξυγίανσης σε διάφορα σημεία, ώστε να περιοριστούν οι εξουσίες του διοικητή και της διαχειρίστριας της «κακής» Λαϊκής.

Άγνωστη παράμετρος στην κοινοβουλευτική παρέμβαση που επιχειρεί το κυβερνών κόμμα είναι η αντίδραση της τρόικας που προειδοποίησε αρκετές φορές τις κυπριακές αρχές ότι δεν πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία πριν την έξοδο της Τρ. Κύπρου από καθεστώς εξυγίανσης.

Τώρα, όμως, που η Τράπεζα έχει εξέλθει του καθεστώτος εξυγίανσης είναι λιγότερο βέβαιη η αντίδραση των πιστωτών, που επιθυμούν στο ΔΣ άτομα που να συμβάλουν στην ανάκαμψη της Τράπεζας και στην αποπληρωμή τόσο της έκτακτης όσο και της συμβατικής ρευστότητας που έλαβε η BOCY μέσω του ευρωσυστήματος.