Ρεπορτάζ: Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Αύριο ξεκινάει  η εφαρμογή του σύστημα ελέγχου εισροών- εκροών καυσίμων στα πρατήρια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων,της νοθείας και της φοροδιαφυγής.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ζήτησε  την αύξηση του ποσοστού επιδότησης στο 50% για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα βενζινάδικα καθώς το 10% των βενζινάδικων παραμένουν ασύνδετα λόγω κόστους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στα τέλη Δεκεμβρίου θα έχουν συνδεθεί και οι νομοί Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Αχαϊας και Ηρακλείου ενώ μέχρι τις 27 Μαρτίου και η υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. M.Κιούσης σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι αποτελεσματικό αν πραγματοποιηθεί το σύστημα και στα υπόλοιπα στάδια διαχείρισης του καυσίμου (διυλιστήρια, εταιρείες εμπορίας), ενώ εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποφέρει στο Δημόσιο με τη λειτουργία τους επιπλέον έσοδα της τάξης των 200 εκ. ευρώ. 

Το υπ. Οικονομικών, αναμένεται να εκδώσει στο επόμενο διάστημα και τις υπουργικές αποφάσεις με τις προδιαγραφές για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στα διυλιστήρια και τις εταιρείες, ώστε το σύτσημα από τον Οκτώβριο να είναι σε πλήρη λειτουργία.

 Σύμφωνα με το υπ. Ανάπτυξης  όσοι βενζινοπώλες εντοπισθούν να μην το έχουν τοποθετήσει, τα πρατήριά τους θα σφραγίζονται άμεσα έως ότου το προμηθευτούν, ενώ οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την τετάρτη 28 Αυγούστου.

Τι κάνει το σύστημα 

Το σύστημα εισροών-εκροών θα μετρά αδιάλειπτα τη στάθμη του καυσίμου εντός της δεξαμενής, θα παρακολουθεί, θα καταγράφει και θα συγκρίνει τις ποσότητες των εξερχόμενων από τις αντλίες καυσίμων με τις αντίστοιχες ποσότητες στις δεξαμενές σε πραγματικό χρόνο. Θα ανιχνεύουν διαρροές, ενώ ταυτόχρονα θα είναι συνδεδεμένα online με βάση δεδομένων στο υπ. Οικονομικών όπου και θα μεταδίδουν τα στοιχεία που καταγράφονται. 

Μνημονιακή Υποχρέωση

Ο σχετικός νόμος για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου μέσω των συστημάτων εισροών - εκροών, ψηφίστηκε το 2009 όμως, το μέτρο παρέμεινε στα χαρτιά για να επανέλθει στο προσκήνιο στο τέλος του 2012 μετά τις παρεμβάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και της τρόικας που το συμπεριέλαβε στα προαπαιτούμενα μέσω του μνημονίου. 

Το αμέσως προηγούμενο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε εγκατάσταση των συστημάτων μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2013. Όμως, λίγο πριν εκπνεύσει η προθεσμία και μπροστά στο πρόβλημα χρηματοδότησης (σσ: επιλύθηκε τελικά μέσω παροχής πιστώσεων από την Κοινωνία της Πληροφορίας), αποφασίστηκε να δοθεί σιωπηρή παράταση στους πρατηριούχους ως και τις 27 Αυγούστου. Ο όρος, ωστόσο, ήταν να έχουν πρώτα υπογράψει συμβάσεις παραγγελίας των συστημάτων με τους προμηθευτές τους. 

Το κόστος για την απόκτηση του συστήματος από ένα μεσαίο πρατήριο ανέρχεται σε 15.000 ευρώ. από τα οποία μέσω της Κοινωνίας της Πληροφορίας, χρηματοδοτείται το 30%, δηλαδή τα 5.000 ευρώ.