Μέχρι τις 30 Αυγούστου οι φορολογούμενοι καλούνται να αποπληρώσουν την πρώτη δόση από πέντε χαράτσια, για τα οποία... μπορεί και να μην έχουν ειδοποιηθεί. Ετσι ακόμη και όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν λάβει εκκαθαριστικά, πρέπει να ψάξουν και να τα βρουν. Πρέπει να  μπουν στο Taxisnet και να κατεβάσουν μόνοι τους τα εκκαθαριστικά τους και στις επόμενες τέσσερις μέρες να πληρώσουν την πρώτη δόση από:

1. Τον φόρο για τα εισοδήματα του 2012
2. Την εισφορά αλληλεγγύης επί των εισοδημάτων του 2012
3. Το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2012
4. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2011
5. Τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2012 

Ειδικότερα πρέπει με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν αποκτήσει, να μπουν στο σύστημα TAXISNET , να «κατεβάσουν», σε μορφή αρχείων PDF, τα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν εκδοθεί και έχουν ήδη αναρτηθεί, να τα εκτυπώσουν και να τα προσκομίσουν στα υποκαταστήματα των τραπεζών ή των ΕΛ.ΤΑ. μαζί με τα χρήματα της πρώτης δόσης των οφειλών τους, προκειμένου να την εξοφλήσουν εμπρόθεσμα.

Οσοι από τους φορολογούμενους αυτούς είναι συνταξιούχοι και δεν έχουν εξοικειωθεί με το διαδίκτυο, θα πρέπει να βρουν κάποιους συγγενείς τους που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή τους λογιστές τους για να τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή να τους εκτυπώσουν τα αντίγραφα των εκκαθαριστικών που είναι απαραίτητα για την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων. 

Εναλλακτικά, μπορεί να μη χρειαστεί να έχουν μαζί τους τα εκτυπωμένα μέσω διαδικτύου αντίγραφα των εκκαθαριστικών τους, αλλά σε ένα απλό χαρτί να έχουν σημειωμένο, για κάθε είδος φόρου που πρέπει να καταβάλουν, τον σχετικό κωδικό πληρωμής που ονομάζεται «Ταυτότητα Οφειλής» και το ακριβές ποσό της δόσης. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου 

Το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή ανακοίνωσή του, ενημέρωσε ότι οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν έχουν παραλάβει ακόμη μέσω ταχυδρομείου τα εκκαθαριστικά του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) 2013 καθώς και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) των ετών 2011 και 2012, τα οποία αναγράφουν ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης την 30η Αυγούστου, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα εκκαθαριστικά αυτά και να τα εκτυπώσουν από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, από την ιστοσελίδα http://www.gsis.gr μπορούν να κάνουν «κλικ» στην επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες», και, στη συνέχεια, μέσα από τις επιλογές «Υποβολή δήλωσης φορολογίας Εισοδήματος Ε1» και «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων Ε9» μπορούν να δουν και να εκτυπώσουν τα εκκαθαριστικά που τους έχουν αποσταλεί. 

Οι σύνδεσμοι είναι
https://www1.gsis.gr/webtax/incomefp/index.jsp για το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και
https://www1.gsis.gr/webtax3/etak/faces/index.jspx για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ). 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «ενδέχεται κάποιοι φορολογούμενοι να βρίσκονται μακριά από τη δηλωμένη διεύθυνση αλληλογραφίας τους», υπονοώντας σαφώς όσους βρίσκονται ακόμη σε θερινές διακοπές. Φοβούμενη λοιπόν μήπως όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι δεν ενημερωθούν έγκαιρα για την υποχρέωσή τους να πληρώσουν μέχρι 30-8-2013 την πρώτη δόση των φόρων που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΦΑΠ, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε με την ανακοίνωση αυτή να υπενθυμίσει την εναλλακτική δυνατότητα ενημέρωσής τους μέσω του διαδικτύου. 

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «οι κωδικοί πληρωμής (που αντιστοιχούν σε Βεβαιωμένες Οφειλές Δ.Ο.Υ.) και τα ποσά πρώτης δόσης ή ολικής εξόφλησης είναι τα στοιχεία που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί η εξόφληση των υποχρεώσεων στις Τράπεζες ή στα ΕΛ.ΤΑ». 

Χάρης Θεοχάρης: Προχωρά η εκκαθάριση 

Οπως δήλωσε εξάλλου ο γενικός γραμματέας εσόδων Χάρης Θεοχάρης σήμερα στο ΣΚΑΙ, επιπλέον 300 χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις ελέγχθηκαν την Κυριακή, προσθέτοντας ότι θα γίνει άλλη μία εκκαθάριση στο τέλος του μήνα. Κάλεσε επίσης όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να δουν την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης ηλεκτρονικά να το πράξουν, καθώς η πρώτη δόση λήγει στις 30 Αυγούστου.  

Διευκρίνισε ότι 3 δόσεις απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι που η δήλωσή τους ελέγχθηκε τον Ιούλιο, ενώ 2 δόσεις αυτοί των οποίων η δήλωση ελέγχθηκε τον Αύγουστο και εκείνοι που η δήλωσή τους εκκαθαρίζεται τώρα. 

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι την προηγούμενη χρονιά ελέγχονταν επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ, προσθέτοντας ότι φέτος μπήκαν κριτήρια με τα οποία ελέγχονται περιπτώσεις που έχουν ενδιαφέρον. Είπε ακόμη ότι το σύστημα θα είναι ανοιχτό για όλους μετά τις 30 του μήνα, αλλά οι δηλώσεις που θα εκκαθαρίζονται θα είναι εκπρόθεσμες.