Η ρωσική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2013 στο 1,8% —από 2,4% ως σήμερα—, κατά τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί θα πρόκειται για μια μεγάλη επιβράδυνση μετά το ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2012 και 4,3% το 2011, και για την χειρότερη επίδοση της ρωσικής οικονομίας μετά την περίοδο της κρίσης του 2008-2009.

Για το 2014 η κυβέρνησης της Ρωσίας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2,8% και 3,2%, από 3,7% προηγουμένως, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Μόσχα, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 3,6% στις αρχές της χρονιάς, είχε ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας τον Απρίλιο στο 2,4% λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως η δημοσίευση στις αρχές Αυγούστου των στοιχείων του δευτέρου τριμήνου, κατά το οποίο η ανάπτυξη έφθασε μόλις το 1,2% σε ετήσια βάση (μετά το 1,6% που καταγραφόταν το πρώτο), ώθησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει εκ νέου την πρόβλεψή της προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω την πρόβλεψή της σχετικά με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στο 0,7% από 2% προηγουμένως, και των επενδύσεων σε 2,5% από 4,6%. Αντιθέτως αναμένει ότι θα αυξηθεί η φυγή κεφαλαίων, κάτι που σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους αντανακλά το άσχημο επιχειρηματικό κλίμα στη Ρωσία, σε περίπου 70 δισεκ. δολάρια.