Αναθεωρεί η Ρωσία τις προβλέψεις για ανάπτυξη

Αναθεωρεί η Ρωσία τις προβλέψεις για ανάπτυξη

Η ρωσική κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας το 2013 στο 1,8% —από 2,4% ως σήμερα—, κατά τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Εάν η πρόβλεψη αυτή επαληθευτεί θα πρόκειται για μια μεγάλη επιβράδυνση μετά το ρυθμό ανάπτυξης 3,4% το 2012 και 4,3% το 2011, και για την χειρότερη επίδοση της ρωσικής οικονομίας μετά την περίοδο της κρίσης του 2008-2009.

Για το 2014 η κυβέρνησης της Ρωσίας αναθεώρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μεταξύ 2,8% και 3,2%, από 3,7% προηγουμένως, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Μόσχα, η οποία προέβλεπε ανάπτυξη του ΑΕΠ της κατά 3,6% στις αρχές της χρονιάς, είχε ήδη αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της ρωσικής οικονομίας τον Απρίλιο στο 2,4% λόγω της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Όμως η δημοσίευση στις αρχές Αυγούστου των στοιχείων του δευτέρου τριμήνου, κατά το οποίο η ανάπτυξη έφθασε μόλις το 1,2% σε ετήσια βάση (μετά το 1,6% που καταγραφόταν το πρώτο), ώθησε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει εκ νέου την πρόβλεψή της προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία επικαλέστηκαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, η κυβέρνηση αναθεώρησε επίσης επί τα χείρω την πρόβλεψή της σχετικά με την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στο 0,7% από 2% προηγουμένως, και των επενδύσεων σε 2,5% από 4,6%. Αντιθέτως αναμένει ότι θα αυξηθεί η φυγή κεφαλαίων, κάτι που σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους αντανακλά το άσχημο επιχειρηματικό κλίμα στη Ρωσία, σε περίπου 70 δισεκ. δολάρια.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο