current views are: 1

27 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση04:13

Κυβερνητική κρίση για τις προωθούμενες αλλαγές στην επαγγελματική στέγη

Οι μεταβολές του καθεστώτος της επαγγελματικής στέγης και της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων άρχισαν να εξετάζονται από την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν απαίτησης της τρόικας να καταργηθεί το ισχύον προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο. 

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Οι μεταβολές του καθεστώτος της επαγγελματικής στέγης και της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων άρχισαν να εξετάζονται από την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν απαίτησης της τρόικας να καταργηθεί το ισχύον προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο. 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Καρλιώτης 

Οι μεταβολές του καθεστώτος της επαγγελματικής στέγης και της απελευθέρωσης των εμπορικών μισθώσεων άρχισαν να εξετάζονται από την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Ανάπτυξης, κατόπιν απαίτησης της τρόικας να καταργηθεί το ισχύον προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο. 

Δραστικές αλλαγές στην επαγγελματική στέγη με σταδιακή κατάργηση της 12ετούς προστασίας των εμπόρων και των επιχειρηματιών, που νοικιάζουν καταστήματα και γραφεία, από τις εξώσεις ετοιμάζεται να φέρει το υπουργείο Ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με τις αλλαγές θα παρέχεται η δυνατότητα στους ενοικιαστές να αποχωρήσουν από το ακίνητο ακόμα και πριν από την παρέλευση 12 μηνών από την έναρξη του μισθωτηρίου συμβολαίου. Αρκεί να ειδοποιήσουν εγγράφως τον ιδιοκτήτη εντός τριμήνου και να καταβάλουν ένα ενοίκιο ως αποζημίωση. Αντιθέτως, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει έξωση σε ενοικιαστή θα πρέπει να τον αποζημιώσει με 24 ενοίκια

Οι τελικές αποφάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αναμένεται να γίνουν γνωστές τον Σεπτέμβριο και αφού πρώτα ολοκληρώσει το έργο της η ειδική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί. 

Την ίδια ώρα αιχμές προς κυβερνητικά στελέχη άφησε ο εισηγητής ΚΤΕ Ανάπτυξης και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που προανήγγειλαν κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άρση προστασίας στις επαγγελματικές μισθώσεις. 

«Σε δημοσιεύματα του Τύπου το Υπουργείο Ανάπτυξης εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε πρόταση νομοθετικής ρύθμισης για την άρση της προστασίας στις νέες επαγγελματικές μισθώσεις. Η συζήτηση αυτή δυστυχώς ανοίγει σε μια περίοδο μακροχρόνιας κρίσης και επιχειρηματικής ανασφάλειας στην αγορά η οποία έπληξε ιδιαίτερα το λιανικό εμπόριο. Γι’ αυτό και ζητάμε να σταματήσει άμεσα η πρακτική των διαρροών από κυβερνητικά στελέχη (όπως απαράδεκτα έγινε και στους πλειστηριασμούς) και να προχωρήσει ο θεσμικός διάλογος τόσο με τους φορείς, όσο και με τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση» αναφερει ο κ. Μωραΐτης. 

«Σημειώνουμε ότι κανένα μνημόνιο δεν επιβάλλει αυτήν η άλλη συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα αλλά αναφέρεται απλά στην ανάγκη εξέτασής του. Το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει τον θεματοφύλακα της ασφάλειας στη αγορά και δεν θα επιτρέψει να υλοποιηθούν τέτοιες προτάσεις που θα οδηγούσαν στην πλήρη κατάρρευσή της» κατέληξε. 

ΠΟΜΙΔΑ: «Οι ιδιοκτήτες ενθαρρύνονται να νοικιάζουν με χαμηλά μισθώματα»

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Ευστράτιος Παραδιάς μιλώντας στο newpost υποστήριξε πως οι μεταβολές στην επαγγελματική στέγη θα ωφελήσουν την αγορά καθώς και πάλι θα ανοίξουν επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν χαμηλό ενοίκιο και συμπλήρωσε «σε μια περίοδο που η πλήρη απραξία στις επαγγελματικές μισθώσεις έχει συντελέσει στην ερήμωση ακόμη και κεντρικών οδών των πόλεών σε όλη τη χώρα». 

Συγκεκριμένα είπε πως «χιλιάδες επαγγελματικά ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα θα βρουν ενοικιαστή με σωστούς όρους και για τους δυο «παίχτες». 

Ο κ. Παραδιάς εξήγησε πως θα υπάρχει δίκαιο πλαίσιο και από τις δύο πλευρές. «Οι ισχύουσες διατάξεις περί 16ετούς αναγκαστικής διάρκειας κάθε εμπορικής μίσθωσης για τους εκμισθωτές, αποθαρρύνουν πλήρως τους ιδιοκτήτες των δεκάδων χιλιάδων κενών επαγγελματικών ακινήτων που θα επιθυμούσαν να προβούν σε νέες μισθώσεις τους με χαμηλά μισθώματα, χωρίς όμως την αναγκαστική μακροχρόνια παγίδευσή τους» είπε.  

Πρόσθεσε επίσης «χωρίς δηλαδή να χάσουν την ελπίδα για δίκαιη και λογική αναπροσαρμογή των μισθωμάτων αυτών, όταν σημειωθεί ανάκαμψη στην οικονομία και αποκατάσταση της οικονομικής ευστάθειας των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών». 

ΕΣΕΕ: «Δίκαιο πλαίσιο χωρίς εκατέρωθεν ομηρίες»

Από την άλλη πλευρά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) ζητά να φύγει από το τραπέζι η πλήρης απελευθέρωση και να συζητηθεί η επικαιροποίηση και η εκλογίκευση του πλαισίου της εμπορικής μίσθωσης αλλά σε μελλοντικό, πιο εύθετο, χρόνο.

Στο επίμαχο θέμα της 12ετίας, οι έμποροι προτείνουν, χωρίς να δίνουν όμως στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, τη διατήρησή της στα υφιστάμενα μισθώματα και μεταβατικές ρυθμίσεις για σταδιακή μείωση του χρόνου για τα νέα μισθώματα. Κάτι φυσικά που έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

Ενώ για το θέμα της αποζημίωσης των 24 ενοικίων η Συνομοσπονδία των εμπόρων προτείνει: «Περιορισμό της νόμιμης άυλης εμπορικής αξίας και κατάργηση του γνωστού αέρα σε περίπτωση υπεραξίας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει πως άκαιρα εισάγονται τώρα οι όποιες ανατρεπτικές αλλαγές, σε αυτήν την ρευστή περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί σε όλη την αγορά, ενώ δεν παρέλειψε να υπνεθυμίσει πως η επαγγελματική στέγη για τον μικρομεσαίο έμπορο είναι σαν την «πρώτη κατοικία».

«Η  επαγγελματική στέγη είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον εμπορικό κόσμο και θεωρώ ότι άκαιρα εισάγονται τώρα οι όποιες ανατρεπτικές αλλαγές, σε αυτήν την ρευστή περίοδο της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί σε όλη την αγορά.

Ο μικρομεσαίος έμπορος θεωρεί «πρώτη κατοικία» την επαγγελματική του στέγη, αφού ο νοικοκύρης έμπορος τις καλές εποχές πρώτα αγόραζε κατάστημα και μετά σπίτι.

Οι περισσότεροι, λοιπόν, έμποροι είμαστε ταυτόχρονα ενοικιαστές και ιδιοκτήτες και συμφέρον όλων είναι να επιλέξουμε  ένα δίκαιο πλαίσιο εμπορικών μισθώσεων χωρίς εκατέρωθεν οικονομικές ομηρίες».


σχετικα αρθρα