Στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου συλλογής αποδείξεων από το 2014 προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να προσμετρά διαφορετικά τις αποδείξεις ανάλογα την προέλευσή τους. 

Το νέο σύστημα για τις αποδείξεις θα είναι το αντικείμενο σύσκεψης της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες και οι αποφάσεις θα τεθούν υπόψη της τρόικας, για να περιληφθούν σε «νομοσχέδιο φορολογικών κινήτρων» που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. 

Το νέο σύστημα 

Δινοντας έμφαση στις αποδείξεις από επαγγέλματα που θεωρούνται ύποπτα για φοροδιαφυγή, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κέντρα διασκέδασης θα δίνει ισχυρά κίνητρα για τις συγκεκριμένες αποδείξεις

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι ακόμη και να επιστρέφεται ολόκληρο το ποσό του ΦΠΑ ή να εκπίπτει από τον φόρο ακόμα και η διπλάσια αξία των αποδείξεων. 

Επίσης, ένα από τα σενάρια προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για όσους έχουν με τη φορολογική τους δήλωση τις συγκεκριμένες...σπάνιεςαποδείξεις. 

Με το νέο μοντέλο οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον αναγκασμένοι να συλλέγουν, για παράδειγμα, αποδείξεις από σούπερ μάρκετ ή αλυσίδες καταστημάτων που κατά κανόνα εκδίδουν αποδείξεις

Μ.Π.