Νέο ιστορικό υψηλό κατέγραψε η ανεργία στην ηπειρωτική Γαλλία τον Ιούλιο, καθώς ο αριθμός όσων ζητούν εργασία αυξήθηκε κατά 2.300 κι έφθασε τα 3.285.700, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά, που αντιστοιχούν σε άνοδο του ποσοστού της ανεργίας κατά 0,2% σε σχέση με τον Ιούνιο και 10% στη διάρκεια ενός έτους, ως «μέτρια», κυρίως χάρη στην υπογραφή συμβάσεων για 50.000 επιδοτούμενες από το κράτος θέσεις εργασίας, στα πλαίσια ενός κυβερνητικού προγράμματος για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Η ανεργία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ακολουθεί αυξητική πορεία επί 27 συνεχόμενους μήνες, παρότι ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δεσμευθεί να μειώσει την ανοδική της τάση ως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η κυβέρνηση του Ολάντ πήρε μία βαθιά ανάσα ανακούφισης τους τελευταίους μήνες, χάρη στις δαπάνες για την ενέργεια εξαιτίας των ακραία χαμηλών θερμοκρασιών φέτος, αλλά κι λόγω της αναπλήρωσης των αποθεμάτων των επιχειρήσεων, που βοήθησαν τη Γαλλία να βγει από το τέλμα της ύφεσης με μία οριακή ανάπτυξη 0,5%—που μολαταύτα είναι η μεγαλύτερη αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Ολάντ.

Μολαταύτα, οι οικονομικοί αναλυτές εκφράζουν τον σκεπτικισμό τους όσον αφορά τις πιθανότητες να καταγραφεί μία ταχεία ανάκαμψη, καθώς τα κέρδη των επιχειρήσεων βρίσκονται στο πιο χαμηλό σημείο τους στις τελευταίες δύο δεκαετίες.