Χάνουν τις επιστροφές φόρου χιλιάδες φορολογούμενοι, λόγω του επανελέγχου των φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών, οδηγώντας στην εφορία για επανέλεγχο δηλώσεις που τα νέα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου του Taxisnet αναδεικνύουν ως ύποπτες, έχει αναγκάσει χιλιάδες φορολογουμένους, οι οποίοι φαίνεται να δικαιούνται επιστροφή φόρου, να τροποποιήσουν τη δήλωσή τους και τελικά να καταβάλουν φόρο. 

Μέχρι στιγμής, 180.000 φορολογούμενοι έχουν προσκομίσει στις εφορίες προς επαλήθευση τα δικαιολογητικά που συνυπέβαλαν με το Ε1, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθούν ακόμη 100.000. Μάλιστα, 16.000 έχουν αναγκαστεί  να τροποποιήσουν τις αρχικές τους δηλώσεις, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν συμβάδιζαν με τα πραγματικά εισοδήματα, τις παρακρατήσεις, αλλά και τις δαπάνες των φορολογούμενων.

Εκκρεμεί η υποβολή άλλων 600.000 φορολογικών δηλώσεων

Άλλες 600.000 φορολογικές δηλώσεις αναμένει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέχρι την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας στις 30 Αυγούστου.

Έως σήμερα, έχουν υποβληθεί συνολικά 5.100.000 φορολογικές δηλώσεις και σύμφωνα με παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, αναμένονται ακόμη 600.000 δηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν δεκτές χωρίς να θεωρηθούν εκπρόθεσμες. 

Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος θα έχει ως συνέπεια τη μη αναγνώριση των μειώσεων φόρου που προκύπτουν από την έκπτωση του 10% των δαπανών του φορολογούμενου, την επιβολή πρόσθετου φόρου επί του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος και, επιπλέον, την επιβάρυνση με προσαυξήσεις επί του κανονικού οφειλόμενου φόρου.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών, αρχικά, ανέμενε την υποβολή 6,2 εκατομμυρίων δηλώσεων, αλλά σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς 500.000 φορολογούμενοι δεν θα υποβάλουν φέτος δηλώσεις, αν και είναι υπόχρεοι.

Παράλληλα, όπως εκτιμάται, έως τα τέλη Σεπτέμβρη  θα έχει ελεγχθεί από τις εφορίες το 5%, των 5,7 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος.