current views are: 2

28 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση19:36

Ιταλία: Ακυρώθηκε ο φόρος στην πρώτη κατοικία

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε την ακύρωση, τουλάχιστον για φέτος, της επιβολής φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων.

Δημοσίευση 19:36’
αρθρο-newpost

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε την ακύρωση, τουλάχιστον για φέτος, της επιβολής φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων.

Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε απόψε την ακύρωση, τουλάχιστον για φέτος, της επιβολής φόρου ακινήτων για την κύρια κατοικία των φορολογούμενων.

Εξάλλου, μετά το υπουργικό συμβούλιο το οποίο ολοκληρώθηκε πριν από λίγο έγινε γνωστό πως από το 2014, η φορολόγηση των ακινήτων θα ενταχθεί σε έναν ενιαίο φόρο υπηρεσιών (Service Tax) που θα περιλαμβάνει το τέλος για την αποκομιδή των απορριμμάτων και για την συνολική έκταση των κοινόχρηστων χώρων.

«Η μεταρρύθμιση αυτή ήταν αναγκαία, διότι ο φόρος στην κύρια κατοικία είχε παρουσιάσει αρκετά προβλήματα κι η εφαρμογή του θα ήταν άδικη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος τόνισε ότι «η κατάργηση του φόρου φέτος δεν πρόκειται να αυξήσει το έλλειμμα πέραν του 3% του ΑΕΠ», του ορίου που έχει θεσπίσει η ΕΕ

Η υστέρηση των εσόδων λόγω της κατάργησης του φόρου ακινήτων αυτού υπολογίζεται ότι θα ανέλθει σε περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, δεσμεύθηκε ότι θα εξευρεθούν εναλλακτικές πηγές εσόδων από την περαιτέρω φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών και την περιστολή των δαπανών του δημοσίου. Παράλληλα με τον φόρο στην πρώτη κατοικία καταργείται για φέτος και η φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι το ιταλικό δημόσιο πρόκειται να καταβάλει άμεσα 10 δισεκατομμύρια ευρώ οφειλών του σε μια σειρά ιδιωτικών επιχειρήσεων της χώρας.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η κίνηση αυτή πρόκειται να αυξήσει τις εισπράξεις φόρων, ίσως από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.
«Αποδείξαμε ότι είμαστε μια ενωμένη, δυναμική ομάδα», σχολίασε ο Λέτα, καθώς η κατάργηση του φόρου για την κύρια κατοικία αποτελούσε ένα αίτημα της δεξιάς η οποία το έθετε όλο και πιο πιεστικά.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας αναφέρθηκε επίσης στην χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας. Η ιταλική κυβέρνηση συνεργασίας αποφάσισε την χρηματοδότηση του ταμείου με επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ. Τους τελευταίους μήνες είχαν διατεθεί ήδη δυο δισεκατομμύρια ευρώ για την ενίσχυσή του. Ακόμη, αποφασίστηκε να διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων που παραιτήθηκαν από την δουλειά τους αλλά δεν έχουν καταφέρει έως τώρα να συνταξιοδοτηθούν, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση Μόντι.

Συνολικά μέσα σε τέσσερις μήνες διατέθηκαν 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη ανέργων και εργαζομένων, επισήμανε ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι.

Όσον αφορά το θέμα των ενοικίων, ορίσθηκε ότι τα νέα συμβόλαια μίσθωσης θα φορολογούνται με ποσοστό 15% και όχι 19%, προκειμένου να στηριχθεί ο τομέας των ακινήτων και των κατασκευών.

Παράλληλα, το ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα διαθέσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ ώστε τράπεζες να χορηγήσουν δάνεια σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Η ιταλική κεντροδεξιά, υποσχόταν προεκλογικά την κατάργηση του φόρου στην πρώτη κατοικία και ως την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής της ομάδας στη βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα απειλούσε ανοικτά ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή της κυβέρνησης: «Αν δεν ικανοποιηθεί η απαίτησή μας, θα ρίξουμε την κυβέρνηση», δήλωνε.


σχετικα αρθρα