ΠΓΔΜ: H Philip Morris στρατηγικός εταίρος της Tutunski Kombinat Prilep

ΠΓΔΜ: H Philip Morris στρατηγικός εταίρος της Tutunski Kombinat Prilep

Η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού Philip Morris International υπέγραψε συμβόλαιο στρατηγικής συνεργασίας με την καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ Tutunski Kombinat Prilep (ΤΚΡ), με έδρα την πόλη Πρίλεπ.

Η Philip Morris International ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά σε δημόσια πρόσκληση της καπνοβιομηχανίας ΤΚΡ για επιλογή στρατηγικού εταίρου, μοντέλο που επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΤΚΡ αντί της πλήρους ιδιωτικοποίησης, καθώς εκτιμήθηκε ότι η τελευταία αυτή επιλογή δεν είχε την προοπτική να ευοδωθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της ΤΚΡ, το επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλε η Philip Morris συνιστά μια στέρεα βάση για την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η τοπική καπνοβιομηχανία. Η εν λόγω στρατηγική σχέση των δύο εταιρειών πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον για μία δεκαετία, ενώ η Philip Morris αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή σιγαρέτων στο Prilep το επόμενο έτος.

Το δημόσιο της ΠΓΔΜ κατέχει το 42% των μετοχών της ΤΚΡ, η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ, με μερίδιο αγοράς 19%, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Imperial Tobacco TKS με έδρα τα Σκόπια, κατέχει μερίδιο αγοράς 61%.

Η ΤΚP δραστηριοποιείται στην αγορά και πώληση καπνού ανατολικού τύπου, καθώς και στην παραγωγή σιγαρέτων.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο