Η πολυεθνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων καπνού Philip Morris International υπέγραψε συμβόλαιο στρατηγικής συνεργασίας με την καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ Tutunski Kombinat Prilep (ΤΚΡ), με έδρα την πόλη Πρίλεπ.

Η Philip Morris International ήταν η μόνη που υπέβαλε προσφορά σε δημόσια πρόσκληση της καπνοβιομηχανίας ΤΚΡ για επιλογή στρατηγικού εταίρου, μοντέλο που επιλέχθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΤΚΡ αντί της πλήρους ιδιωτικοποίησης, καθώς εκτιμήθηκε ότι η τελευταία αυτή επιλογή δεν είχε την προοπτική να ευοδωθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων της ΤΚΡ, το επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλε η Philip Morris συνιστά μια στέρεα βάση για την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η τοπική καπνοβιομηχανία. Η εν λόγω στρατηγική σχέση των δύο εταιρειών πρόκειται να διαρκέσει τουλάχιστον για μία δεκαετία, ενώ η Philip Morris αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή σιγαρέτων στο Prilep το επόμενο έτος.

Το δημόσιο της ΠΓΔΜ κατέχει το 42% των μετοχών της ΤΚΡ, η οποία είναι η δεύτερη σε μέγεθος καπνοβιομηχανία της ΠΓΔΜ, με μερίδιο αγοράς 19%, ενώ η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, η Imperial Tobacco TKS με έδρα τα Σκόπια, κατέχει μερίδιο αγοράς 61%.

Η ΤΚP δραστηριοποιείται στην αγορά και πώληση καπνού ανατολικού τύπου, καθώς και στην παραγωγή σιγαρέτων.