Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα ασκήσουν πιέσεις τον επόμενο μήνα στην ελληνική κυβέρνηση για τη σύσταση εταιρείας αξιοποίησης ακινήτων με έδρα το Λουξεμβούργο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, στο ίδιο μήκος κύματος με τους Financial Times.

Το πρακτορείο υποστηρίζει ότι σκοπός της εταιρείας θα είναι να συγκεντρώσει ακίνητα του Δημοσίου και στη συνέχεια να τα χρησιμοποιήσει ως εγγύηση για ομόλογα ή ομολογίες που θα πωληθούν σε επενδυτές, κυρίως ξένους, ενώ τα έσοδά της θα διατεθούν κυρίως για την μείωση του δημοσίου χρέους.

«Ο βασικός στόχος είναι να μεγιστοποιηθεί η αξία της κρατικής ακίνητης περιουσίας της Ελλάδας καθιστώντας την πιο ελκυστική», είπε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο που επικαλείται το Reuters, «το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις είναι να δημιουργηθούν νέες πηγές ρευστότητας για την Ελλάδα οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και (θα διευκολύνουν) την αποπληρωμή του χρέους».

«Το σχέδιο έχει συζητηθεί με το ESM συζητείται η έδρα της εταιρίας να είναι στο Λουξεμβούργο καθώς διευκολύνει την λειτουργίας της εταιρείας. Το ελληνικό Δημόσιο θα έχει τον πλήρη έλεγχο της εταιρίας, θα προσληφθούν ανεξάρτητοι διαχειριστές», δήλωσε ο έλλληνας αξιωματούχος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «θα περιλαμβάνει μόνο ακίνητα και στόχος θα είναι να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την πώληση ομολόγων ή ομολογιών σε επενδυτές. Τα έσοδα θα χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρέους αλλά και την ανάπτυξή τους (των ακινήτων)», είπε.

Τέλος, ο ίδιος, πρόσθες ότι υπάρχουν περίπου 80.000 ακίνητα εκ των οποίων θα μπορούσαν να ενταχθούν στην εταιρεία αυτά που δεν έχουν νομικά βάρη.