Με ρυθμό 2,5% αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ανάπτυξη 2,2%.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, ο ρυθμός της ανάπτυξης είχε εκτιμηθεί αρχικά σε 1,7%.

Προς τα επάνω αναθεωρήθηκε και η ζήτηση για αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες, σε 1,9% το β’ τρίμηνο, από 1,3% που είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Η αναθεώρηση του ποσοστού αύξησης του ΑΕΠ προς τα επάνω αποδίδεται κυρίως στην εκτίναξη των εξαγωγών, οι οποίες αυξήθηκαν με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών.

Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς ο αντίκτυπος που έχουν τα μέτρα λιτότητας σ το ΑΕΠ έχει αρχίσει να περιορίζεται.

Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την ανάπτυξη αναμένεται να ανάψουν το «πράσινο φως» για τη Fed, η οποία αναμένει την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να προχωρήσει στην αποκλιμάκωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

 

TAGS