current views are: 1

30 Αυγούστου 2013
Δημοσίευση14:07

WSJ: Το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας απειλεί την ευρωζώνη

«Έπειτα από δύο πακέτα στήριξης η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρήαματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη σχετικά ήρεμη ευρωζώνη» αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Δημοσίευση 14:07’
αρθρο-newpost

«Έπειτα από δύο πακέτα στήριξης η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρήαματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη σχετικά ήρεμη ευρωζώνη» αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

«Έπειτα από δύο πακέτα στήριξης η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα χρήματα. Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει αυτό μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στη σχετικά ήρεμη ευρωζώνη» αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η αμερικανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα πρέπει να καλύψει εντός της διετίας 2013-14 «χρηματοπιστωτικό κενό» που ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα «απογοητευτικά έσοδα» από την είσπραξη φόρων και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν δημιουργήσει «τρύπες» στα σχέδια προϋπολογισμού, όπως υποστηρίζεται σε σημερινό δημοσίευμα.
 
Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά σε τρία προβλήματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τους ερχόμενους μήνες, με αφορμή την ανάγκη δανεισμού της Ελλάδας για τρίτη φορά, «μια προοπτική που ενδέχεται να αναφλέξει εκ νέου την κατάσταση στη σχετικώς ήρεμη ευρωζώνη». Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρόβλημα ρευστότητας στο άμεσο μέλλον και θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια για να συντηρηθεί έως το 2016, την ίδια στιγμή που το χρέος της παραμένει υπερβολικά υψηλό.
 
Συγκεκριμένα, τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπιστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, σε συνέχεια της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων της Τρόικας που θα επισκεφτούν την Αθήνα, κατά τον ερχόμενο μήνα.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης διευκρίνισε ότι το ευρωπαϊκό τμήμα του ελληνικού δανείου, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει έως το Δεκέμβριο 2014, στην πραγματικότητα θα επαρκέσει για την κάλυψη των χρηματοπιστωτικών αναγκών της χώρας έως τον ερχόμενο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ο ίδιος αξιωματούχος, θα απαιτηθεί νέο πακέτο δανειακής βοήθειας για τη στήριξη της Ελλάδας από το φθινόπωρο του 2014 έως τα τέλη του 2016. Τέλος, προσθέτει το δημοσίευμα, το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα εκτείνεται μόλις έως τις αρχές του 2016.


σχετικα αρθρα