Το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης κάτω από το επίπεδο του 5% ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ινδία αυξάνοντας τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας καθώς η κυβέρνηση αγωνίζεται να σταθεροποιήσει το νόμισμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της οικονομίας. 

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν ότι το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 4,4% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, επιβραδύνοντας από ανάπτυξη 4,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την πιο αδύναμη μέτρηση του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 2009 όταν η οικονομία είχε αποδυναμωθεί από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. 

Οι ρυθμοί ανάπτυξης της ινδικής οικονομίας διολίσθησαν σε χαμηλό 10 ετών στο 5% το δημοσιονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου καθώς ο επίμονος πληθωρισμός, τα διογκούμενα ελλείμματα στα δημόσια οικονομικά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η έλλειψε ρευστότητας και η αργή αντίδραση των φορέων χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών έπληξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις στη χώρα.

TAGS