current views are: 1

1 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση20:00

Μέρκελ: «Ίσως να χρειαστεί νέο πρόγραμμα η Ελλάδα» – Για νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» μίλησε ο Στάινμπρουκ

Για πιθανότητα τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο, στο προεκλογικό ντιμπέιτ, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στη νομισματική ένωση, με τον αντίπαλό της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου να κάνει λόγο για νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Δημοσίευση 20:00’
αρθρο-newpost

Για πιθανότητα τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο, στο προεκλογικό ντιμπέιτ, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στη νομισματική ένωση, με τον αντίπαλό της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου να κάνει λόγο για νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

Για πιθανότητα τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο, στο προεκλογικό ντιμπέιτ, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα μας δεν έπρεπε να μπει στη νομισματική ένωση, με τον σοσιαλδημοκράτη αντίπαλό της στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, Πέερ Στάινμπρουκ να κάνει λόγο για νέο Σχέδιο Μάρσαλ.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί πως η χώρα μας δεν θα χαλαρώσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος και παραδέχτηκε ότι «ίσως η Ελλάδα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας του οποίου το ύψος κανένας δεν γνωρίζει».

«Αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας». Παρέπεμψε μάλιστα στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην ευρωζώνη, η καγκελάριος σημείωσε ότι «με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη» και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».

«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας, ως καγκελαρίου, είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή “παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα”», κατέληξε.

Στάινμπρουκ: Νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα

Υπέρ της εφαρμογής ενός «Σχεδίου Μάρσαλ 2» για την Ελλάδα και τις χώρες που αντιμετωπίζουν κρίση, τάχθηκε ο Πέερ Στάινμπρουκ και τόνισε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζονται μόνο προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης, και μάλιστα «σε θανατηφόρα δόση», αλλά και μέτρα για την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Γερμανία, η οποία έχει κατά το παρελθόν η ίδια βοηθηθεί από τους εταίρους της, έχει πολιτική ευθύνη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βοηθήσει τις χώρες που έχουν ανάγκη.

«Η δήλωση ότι θα χρειαστεί τρίτο πακέτο αποτελεί ομολογία ότι η στρατηγική για την κρίση, που στηρίχθηκε ιδιαίτερα από Γερμανία, απέτυχε. Αυτό που λείπει είναι ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, κίνητρα για ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων», δήλωσε ο κ. Στάινμπρουκ στο πλαίσιο της αποψινής προεκλογικής αντιπαράθεσης με την Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της, δήλωσε ότι το εύχεται, τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους Γερμανούς, αλλά σημείωσε: «Δεν πρέπει μόνο να κραδαίνουμε το ρόπαλο της εξυγίανσης. Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα ώστε να αποκτήσουν και πάλι δύναμη τα φτερά της. Όχι μόνο προγράμματα εξυγίανσης. Και η Γερμανία βοηθήθηκε —θυμίζω το Σχέδιο Μάρσαλ— και οι εταίροι μας βοήθησαν και χάρηκαν για την γερμανική επανένωση, άρα, από ευρωπαϊκή πολιτική υπευθυνότητα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες».

Ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος υπενθύμισε ότι είχε πει ήδη από το 2012 «ότι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης θα μας κοστίσει λεφτά» και χαρακτήρισε την ευρωζώνη αναδιανεμητική ένωση, «από την στιγμή που αγοράσαμε το πρώτο ελληνικό ομόλογο». Αυτό θα μας κοστίσει, δήλωσε και πρόσθεσε με έμφαση ότι κανείς δεν ξέρει πόσο. «Αυτό θα το ξέρουμε μόνο όταν λήξουν τα ομόλογα και δούμε την αξία τους. Αυτά που έχουμε διαθέσει μέχρι τώρα για την ομπρέλα διάσωσης και το πιστωτικό ίδρυμα για την ανοικοδόμηση (KfW) είναι περίπου 150 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο κ. Στάινμπρουκ έκανε λόγο για «λάθος διαχείριση κρίσης στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι ο ίδιος, εάν ήταν καγκελάριος, θα είχε ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική: «Βεβαίως χρειάζεται η εξυγίανση των προϋπολογισμών, αλλά όχι σε θανατηφόρα για αυτές τις χώρες δόση. Θα πρέπει να συνοδεύεται από κίνητρα, από ένα “Σχέδιο Μάρσαλ 2″», ανέφερε. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτή η λανθασμένη στρατηγική είχε ως αποτέλεσμα οι χώρες υπό κρίση να μην ανακάμψουν, η ανάπτυξη να παραμένει σε πολύ άσχημη κατάσταση και η ανεργία να ανεβαίνει. Αναφερόμενος πάντως γενικότερα στην κρίση του ευρώ, μίλησε για τραπεζική κρίση, ιδιαίτερα στην Κύπρο, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία και τάχθηκε υπέρ του τραπεζικού ελέγχου και των εκκαθαρίσεων των τραπεζών σε βάρος των πιστωτών και όχι των φορολογούμενων.


σχετικα αρθρα