Η Κύπρος προχωρά επιτυχώς στην εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων του προγράμματος στήριξης και θα λάβει – ως ήταν αναμενόμενο – την επόμενη δόση στήριξης, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το κλιμάκιο της τρόικας επισκέφθηκε την Κύπρο τον Ιούλιο ώστε να εκτιμηθεί η πρόοδος που καταγράφεται στη δημοσιονομική θέση της χώρας.

«Το κλιμάκιο κατέληξε πως το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου βρίσκεται σε τροχιά» αναφέρει το προσχέδιο της έκθεσης, που πρακτικά δίνει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό ωστόσο δεν θα καταβληθεί σε ρευστά, αλλά σε ομόλογα που θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας, με την εξαίρεση της Τράπεζας Κύπρου που έχει ξεχωριστό σχεδιασμό ανακεφαλαιοποίησης.

«Οι αρχές έχουν προχωρήσει σε αποφασιστικά βήματα για την σταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου και σταθερά χαλαρώνουν τους κεφαλαιακούς περιορισμούς» αναφέρει η έκθεση.

Η οικονομία της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 8,7%, ενώ το 2012 είχε καταγράψει ύφεση 2,4%. Επιπλέον συρρίκνωση 3,9% προβλέπεται για το 2014 και επιστροφή στην ανάκαμψη προβλέπεται από το 2015 με ανάπτυξη 1,1%. Επίσης η Λευκωσία προβλέπεται ότι θα καταγράψει φέτος έλλειμμα 6,5% τυου ΑΕΠ (από 6,3% τον προηγούμενο χρόνο. Το έλλειμμα προβλέπεται ότι θα κορυφωθεί στο 8,4% του ΑΕΠ το 2014. Μείωση του ελλείμματος εκτιμάται ότι θα καταγραφεί το 2015 στο 6,3% του ΑΕΠ και στο 2,9% το 2016.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί ως αποτέλεσμα των μέτρων σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής που υλοποιούνται και της συνετής εφαρμογής του προϋπολογισμού» αναφέρει η έκθεση και συμπληρώνει: «προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε σημαντικούς τομείς, αν και σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφονται αναβολές και μερική συμμόρφωση».