Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Φωτιά έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα χορήγησης νέου δανείου στη χώρα μας ενόψει και των γερμανικών εκλογών. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι δανειστές της χώρας παίζουν το χαλασμένο τηλέφωνο, με τη Γερμανία από τη μία να υποστηρίζει ότι δε τίθεται θέμα νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους αλλά να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο νέου δανείου και την Κομισιόν από την άλλη να τοποθετηθεί την όποια νέα βοήθεια προς τη χώρα μας, στο επόμενο έτος.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε σήμερα το ολλανδικό κοινοβούλιο για το δάνειο που θα χρειαστεί η χώρα μας... το 2014. «Είναι πιθανό η Ελλάδα να χρειαστεί νέα βοήθεια» υποστήριξε στην επιστολή του προς το ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία του 2014. Μάλιστα ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το δάνειο αν δοθεί, θα δοθεί υπό όρους. 

Νωρίτερα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε ότι το κενό χρηματοδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, θα διαμορφωθεί στα 4 - 4,5 δισ. ευρώ, απορρίπτοντας για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο κουρέματος. 

Ο ίδιος και πάλι απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενταχθεί μέρος του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, τον ESM. Ωστόσο και ο ίδιος εκτίμησε ότι η συζήτηση για ένα νέο δάνειο προς τη χώρα μας τοποθετείται στο 2014.

Πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως η όποια «βοήθεια» στην Ελλάδα θα έρθει σύντομα και συγκεκριμένα αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung το οποίο αναφέρει ότι «μετά τις εκλογές θα έρθει η μεγάλη αποκάλυψη, το κούρεμα χρέους, όπως κι αν το αποκαλεί κανείς»...