Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της εταιρείας Socar φτάνει σήμερα στην Ελλάδα, προκειμένου σύμφωνα με πληροφορίες του EnergyPress να έχει τις πρώτες επαφές, για λογαριασμό του νέου ιδιοκτήτη του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου.Σημειώνεται ότι  είναι η πρώτη αντιπροσωπεία της Socar που έρχεται στην Ελλάδα μετά και την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ που ολοκληρώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Ιούνιο.

Χθες το πρωί, μάλιστα η πώληση του ΔΕΣΦΑ εισήλθε στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αφού διευθετήθηκε και η τελευταία τυπική εκκρεμότητα. Συγκεκριμένα η έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων έδωσε το πράσινο φως για την πώληση του μεριδίου που έχει ο όμιλος στο ΔΕΣΦΑ, κρίνοντας ως ικανοποιητική την προσφορά της Socar. Θυμίζουμε ότι από το συνολικό ποσοστό 66% του ΔΕΣΦΑ που μεταβιβάζεται στη Socar, το 35% ανήκει στα ΕΛΠΕ.  Προκειμένου πάντως να τελειώσει η πώληση θα πρέπει αυτή να εγκριθεί και από την αρμόδια επιτροπή ανταγωνισμού της ΕΕ. 

Τα στελέχη της Socar θα επισκεφθούν το ΔΕΣΦΑ και θα έχουν μια πρώτη γνωριμία με τις εγκαταστάσεις στη Ρεβυθούσα και το Πάτημα Ελευσίνας. Επίσης συνάντηση θα γίνει με τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου, ο οποίος έχει επιφορτιστεί από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά με το έργο των επαφών με τους Αζέρους. Στα θέματα που θα συζητηθούν εκτός από το  ΔΕΣΦΑ  θα είναι και οι εξελίξεις γύρω από τον αγωγό TAP.

Σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται από την πλευρά του Μπακού, η λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για τη δεύτερη φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ, πρότζεκτ απαραίτητο για την υλοποίηση του νότιου διαδρόμου, αφού θα διασφαλίσει τις απαραίτητες ποσότητες αερίου που θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό.

Τέλος, εκτός από το ΔΕΣΦΑ και το ΥΠΕΚΑ οι εκπρόσωποι της Socar θα έχουν συναντήσεις τόσο με το ΤΑΙΠΕΔ όσο και με τη ΡΑΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης και εξειδίκευσης των τεχνικών λεπτομερειών για την ολοκλήρωση της πώλησης και τη διευθέτηση των θεσμικών εκκρεμοτήτων.