Ο Αύγουστος ήταν ο καλύτερος μήνας για τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης από τον Ιούνιο του 2011, καθώς οι παραγγελίες τους αυξήθηκαν για πρώτη φορά από τα μέσα του 2011, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας Markit, τα οποία δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί ελαφρά στο τρέχον τρίμηνο.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit –ο οποίος αποτυπώνει την εξέλιξη της δραστηριότητας των επιχειρήσεων στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών– αυξήθηκε στις 51,5 μονάδες από 50,5 μονάδες τον Ιούλιο (κάθε τιμή πάνω από τις 50 καταδεικνύει αύξηση της δραστηριότητας).

Ο πρόδρομος δείκτης των νέων παραγγελιών αυξήθηκε στις 51 μονάδες και βρέθηκε πάνω από το όριο των 50 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2011, κάτι που θα θεωρηθεί ως καλή είδηση από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνεδριάζουν αύριο.

«Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης φαίνεται ότι έχει όλο και ευρύτερη βάση, με περισσότερους τομείς και περισσότερες χώρες να βγαίνουν από την ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit Κρις Ουίλιαμσον, προσθέτοντας: «Αν και η εικόνα βελτιώνεται, η έρευνα δείχνει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα είναι πολύ περιορισμένη».

Υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, καθώς ο δείκτης αυξήθηκε στη Γερμανία στις 53,5 μονάδες, ενώ στη Γαλλία μειώθηκε στις 48,8 από 49,1 μονάδες τον Ιούλιο.