current views are: 1

5 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση03:57

Στη «δίνη» των Μνημονίων η Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια

Τελειωμό δεν έχουν οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις, σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και για το νέο δάνειο που θα χρειαστεί.

Δημοσίευση 03:57’
αρθρο-newpost

Τελειωμό δεν έχουν οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις, σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και για το νέο δάνειο που θα χρειαστεί.

Γράφει η Ντία Μούλου

Τελειωμό δεν έχουν οι εκτιμήσεις και οι δηλώσεις, σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό που θα εμφανίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια και για το νέο δάνειο που θα χρειαστεί.

Αν και η ελληνική πλευρά ελπίζει πως με το τέλος του προγράμματος το 2016, η Ελλάδα θα έχει αποδεσμευτεί από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα «κουκιά» δεν βγαίνουν, με αποτέλεσμα ένα νέο δάνειο να θεωρείται δεδομένο.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει το ύψος αυτού του δανείου, αφού οι εκτιμήσεις έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων σε ευρωπαϊκό αλλά και ελληνικό επίπεδο.

Την προηγούμενη εβδομάδα παρακολουθήσαμε έναν ατέρμονο κύκλο δηλώσεων από αξιωματούχους για το χρηματοδοτικό κενό που θα πρέπει να καλύψει η Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια, με το ύψος των χρημάτων να ποικίλει και να διχάζει τους Γερμανούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, έσπευσε να τονίσει ότι η παρατεινόμενη ύφεση και οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αυξάνουν το κενό, το οποίο ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί, «αλλά σίγουρα πρόκειται για διψήφιο νούμερο».

Ο ίδιος, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία, κάλεσε την Άνγκελα Μέρκελ, να «βάλει τα νούμερα στο τραπέζι όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Έτσι, την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος παρενέβη δηλώνοντας από την Κάτω Βουλή πως η Ελλάδα δεν θα λάβει ούτε σεντ σε διεθνή υποστήριξη, όσο δεν υλοποιεί τα προαπαιτούμενα και δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Όσον αφορά σε πιθανό τρίτο πακέτο διάσωσης, η κυρία Μέρκελ μιλώντας από το βήμα της Κάτω Βουλής φάνηκε συγκρατημένη απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χαρακτηρίζοντάς το πρόωρο.

Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μόλις μία ημέρα πριν τη δήλωση της Άνγκελας Μέρκελ είχε σημειώσει ότι η Αθήνα θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ακριβές ποσό και απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέου κουρέματος. Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε κυρίως στην εφαρμογή του προγράμματος και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, τα οποία θα είναι λιγότερα απ’ ό, τι έχει υπολογιστεί και θα δημιουργήσουν «τρύπα» το 2014, με αποτέλεσμα η χώρα μας να χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση.

Αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μίλησε προ ημερών για πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και μάλιστα το 2014. Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι αυτό είναι κάτι που θα αποφασιστεί στην πορεία του 2014, ενώ το όποιο δάνειο θα δοθεί υπό όρους.

Bild: Στα 6,5 δισ. ευρώ το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας το 2015 – Πακέτα βοήθειας έως το 2020

Κι ενώ το όλο θέμα για νέα βοήθεια προς τη χώρα μας είχε χαθεί στον «χορό» των δηλώσεων και των εκτιμήσεων, η επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η Bild ήρθε να δώσει μεγαλύτερη διάσταση στο πρόβλημα.

Στην επιστολή του Κάμπετερ προς τον εκπρόσωπο των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού, Κάρστεν Σνάιντερ, αναφέρεται ότι προκύπτει για την Ελλάδα χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 6,5 δισ. ευρώ για το 2015, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας η χώρα είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και νέα χρηματοδοτική βοήθεια για το διάστημα 2017-2022. Ο κ. Κάμπετερ σημειώνει ωστόσο πως «πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2017-2022 διαφέρουν σαφώς από τις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες».

Παράλληλα, το δημοσίευμα στηλιτεύει την άρνηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μιλήσει ξεκάθαρα για το επιπλέον ποσό που θα χρειαστεί η χώρα και επισημαίνει ότι αν δεν καταφέρει να βρει χρήματα από τις κεφαλαιαγορές, θα χρειαστούν πάλι δισεκατομμύρια ευρώ.

Με τις γερμανικές εκλογές να πλησιάζουν, θα ακουστούν ακόμη πολλά σχετικά με τα χρήματα που θα χρειαστεί η χώρα τα επόμενα χρόνια για να καλύψει τις «τρύπες» και τις καθυστερήσεις που προκύπτουν στο συμφωνημένο πρόγραμμα, καθώς το ελληνικό ζήτημα αποτελεί κεντρικό θέμα στις προεκλογικές ομιλίες. 


σχετικα αρθρα