Ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας διαπιστώνει η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), η οποία αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Η ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει αργά», αναφέρει η κεντρική τράπεζα στην ανακοίνωσή της, αναθεωρώντας προς τα πάνω την εκτίμηση του Αυγούστου, όταν είχε πει πως «η οικονομία αρχίζει να ανακάμπτει».

Μια σειρά θετικών στοιχείων έχουν ενισχύσει την άποψη ότι οι ισχυρές δαπάνες των νοικοκυριών και το καλό κλίμα που επικρατεί χάρη στις πολιτικές ανάπτυξης του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε ωθούν σταδιακά τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις κεφαλαιακές τους δαπάνες και τις προσλήψεις.

Η αναβαθμισμένη εκτίμηση της BOJ ίσως αυξήσει τις πιθανότητες να προχωρήσει η κυβέρνηση στη σχεδιαζόμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων την επόμενη χρονιά, μια κίνηση η οποία θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να αρχίσει να μειώνεται το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας.

Στη διάρκεια της σημερινής της συνεδρίασης, η BOJ αποφάσισε να διατηρήσει τη δέσμευσή της για αύξηση της κεφαλαιακής βάσης με ετήσιο ρυθμό της τάξης των 60-70 τρισ. γιεν, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.