Το πρώτο ελληνικής παραγωγής τσιγαρόχαρτο είναι γεγονός. Εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορεί στην  αγορά το πρώτο τσιγαρόχαρτο για στριφτά τσιγάρα ελληνικής παραγωγής.

Η Ελληνικά Τσιγαρόχαρτα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2012 με σκοπό την κατασκευή, εμπορία και εξαγωγή τσιγαρόχαρτων.

Οπως αναφέρει εκ. μέρους της εταιρείας ο κ Z.Τζιαβέλης σε μια εποχή που όλες οι εταιρείες είναι προσανατολισμένες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος με εισαγωγές από τρίτες χώρες και εκπτώσεις στην ποιότητα, η Ελληνικά Τσιγαρόχαρτα από τα Νέα Λιόσια επέλεξε να επενδύσει στη χώρα και να δημιουργήσει την πρώτη ελληνική μονάδα παραγωγής τσιγαρόχαρτων, ακολουθώντας τις αυστηρότερες προδιαγραφές της ΕΕ.

Σήμερα η εταιρεία κατασκευάζει 40.000 τσιγαρόχαρτα ημερησίως σε διαστάσεις κανονικού μεγέθους και ρολλά των 5 μέτρων και κυκλοφορεί μόνο μια φίρμα με 6 διαφορετικά τσιγαρόχαρτα με το σήμα “Σέρτικο”.

“Η άνοδος της αγοράς των στριφτών τσιγάρων είναι χαρακτηριστική τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης” σημειώνει ο κ. Z. Τζιαβέλης “και αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την κατασκευή ποιοτικών τσιγαρόχαρτων στην Ελλάδα για να καλύψουμε την αυξανόμενη ζήτηση”.

Πράγματι, ενώ μέχρι πριν δυο χρόνια όσοι κάπνιζαν στριφτά τσιγάρα τα προτιμούσαν γιατί τους ευχαριστούσε η διαδικασία της παρασκευής τους σήμερα, οι καπνιστές των στριφτών αυξάνονται συνεχώς και οι λόγοι είναι αποκλειστικά οικονομικοί, αφού τα στριφτά κοστίζουν έως και 50% λιγότερο απ’ ό,τι τα συσκευασμένα τσιγάρα.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων Nielsen, το πρώτο τρίμηνο του έτους η κατανάλωση συσκευασμένων τσιγάρων μειώθηκε κατά 11%, ενώ μεταξύ των ελλήνων καπνιστών διαφαίνονται τρεις κυρίαρχες τάσεις. Η πρώτη αφορά την οριστική διακοπή του καπνίσματος, η δεύτερη τη στροφή προς τα φθηνότερα τσιγάρα -καταγράφεται μείωση της αγοραστικής κίνησης των ακριβών κατά 20%- και σημαντική αύξηση των στριφτών κατά 28%.

Το Σέρτικο παράγεται σε 6 διαφορετικά πάχη και βρίσκεται ήδη σε ειδικό σταντ σε περισσότερα από 2.500 περίπτερα στην Αττική και σε 1.500 στην υπόλοιπη Ελλάδα σε Τρίπολη, Καλαμάτα, Θ/κη,Πάτρα.

Για τη μονάδα παραγωγής πραγματοποιήθηκε επένδυση 1 εκ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τους ιδρυτές της εταιρείας η πορεία των πωλήσεων τον πρώτο χρόνο είναι κρίσιμη για την ολοκλήρωση και των υπολοίπων σχεδίων ανάπτυξης της εταιρείας και επέκτασή της στις αγορές του εξωτερικού.

Μ.Πρωτονοταρίου