Σημαντική βελτίωση στον εργασιακό τομέα δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπουργείο Εργασίας για το οκτάμηνο του έτους αλλά και για τον Αύγουστο.

Μάλιστα σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «πρόκειται για το καλύτερο οκτάμηνο από την έναρξη της κρίσης και τον καλύτερο Αύγουστο της δεκαετίας, καθώς στο οκτάμηνο Ιανουάριος- Αύγουστος 2013 δημιουργήθηκαν 102.580 νέες θέσεις εργασίας ενώ, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας».

Από τα στοιχεία παρατηρείται, επίσης, μικρή αύξηση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε σχέση με τις συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από το σύνολο των προσλήψεων του οκταμήνου, το 62% (333.142) ήταν συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, το 31,25% (165.327) μερικής απασχόλησης και το 5,77% (30.499) εκ περιτροπής απασχόλησης.

Από τα στοιχεία για τον Αύγουστο του 2013 προκύπτει ότι οι περισσότερες προσλήψεις (4.852), αφορούν τις ηλικίες από 30- 44 ετών και έχουν γίνει στους κλάδους της εστίασης του χονδρικού εμπορίου και της εκπαίδευσης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο στις ροές των προσλήψεων εμφανίζουν οι κλάδοι της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, της δημόσιας διοίκησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και της διαφήμισης.

Το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων εμφανίζουν οι περιοχές της Πελοποννήσου, της Κρήτης, του Νοτίου και του Βορείου Αιγαίου, της Αττικής, της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ αρνητικό ισοζύγιο εμφανίζει η περιοχή της Ηπείρου.

Με τα υπάρχοντα στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι κατά τον μήνα Αύγουστο υπογράφηκαν στην Αττική τρεις επιχειρησιακές συμβάσεις που καλύπτουν 1.527 εργαζομένους με μειώσεις μισθών 4,28% κατά μέσο όρο, τέσσερις στην Κεντρική Μακεδονία που καλύπτουν 104 εργαζομένους με μειώσεις 9,52% κατά μέσο όρο και από μία στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη που αφορούν περίπου 300 εργαζομένους χωρίς μειώσεις.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας επισημαίνουν ότι η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας θα συνεχιστεί και θα εντατικοποιηθεί, καθώς από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει νέο κύμα ελέγχων από τα μεικτά κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου.

«Τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος "Εργάνη" για τον μήνα Αύγουστο -τα οποία μου παρέδωσαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας- επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, την εκτίμηση ότι οι αυξητικοί ρυθμοί της ανεργίας ανακόπτονται και η αγορά εργασίας εισέρχεται σε φάση σταθεροποίησης» δήλωσε, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του πληροφοριακού συστήματος, ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.
Τόνισε, εξάλλου, ότι «για έκτο συνεχή μήνα, το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων στην ιδιωτική μισθωτή οικονομία εξακολουθεί να είναι θετικό». 

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η αυξημένη τουριστική κίνηση διαδραμάτισε «σημαντικό ρόλο» στην ενίσχυση της απασχόλησης τον Αύγουστο. «Δεν πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε και τη συμβολή των εντατικών ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και των νέων ιδιαίτερα υψηλών προστίμων για την αδήλωτη εργασία, των υψηλότερων που έχουν ποτέ επιβληθεί και που οδήγησαν σε μεγαλύτερη συμμόρφωση των εργοδοτών» κατέληξε ο κ. Βρούτσης. 

Τα ίδια στελέχη επισημαίνουν ότι το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» αποτελεί σημαντικό εργαλείο, πρωτοποριακό για την Ευρώπη, ενώ ανέφεραν ότι από το τέλος Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απογραφή του συνόλου των εργαζομένων στη χώρα, του είδους των συμβάσεων και του ύψους των αμοιβών.

Στο μεταξύ, ξεκινούν από αύριο οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου δεν υπάρχουν ανοιχτά θέματα με την τρόικα.