Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 90 ημερών ώθησαν το ευρώ οι δηλώσεις Ντράγκι. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας παραδέχθηκε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου ότι το ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης του επιτοκίου (από το 0,5% που βρίσκεται σήμερα) παραμένει ανοικτό, ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Υπό την πίεση των εκτιμήσεων αυτών το ευρώ διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3167 δολάρια (είχε υποχωρήσει έως τα 1,3129 δολ) από το επίπεδο των 1,3209 δολ. που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3202 δολάρια.

Για την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που η χώρα χρειαστεί και νέο χρηματοδοτικό πακέτο μετά το 2014, αυτό θα χορηγηθεί με νέους όρους.

Αναφορικά με τα περαιτέρω βήματα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, παρέπεμψε στην προγενέστερη δήλωση του τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά τότε ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης σκιαγράφησε την μακροπρόθεσμη προοπτική των επιτοκίων, αποκαλύπτοντας ότι θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο "επί μακρόν".

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΕΙΔΑ) δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε οριακά στο 10,54% από 10,48% χθες , με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 2,01% να υποχωρήσει στο 8,53% από το 8,56% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.