Στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αναφέρεται το δημοσίευμα του Bloomberg τίτλο «Haunted Greeks Sell Real Estate EBay-Style to Evict Debt Specter». Αφορμή στάθηκε η επικείμενη πώληση του πύργου-φάντασμα της οδού Σμολένσκυ στο Φάληρο, με το άρθρο να σημειώνει πως οι Έλληνες πωλούν ακίνητα σε ιστοσελίδες, όπως το Ebay, ώστε να αποφύγουν το «φάντασμα» του χρέους. 

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, ο τελευταίος ιδιοκτήτης του «στοιχειωμένου» πύργου της οδού Σμολένσκυ διώχνει όλους τους αγοραστές φωνάζοντας «το σπίτι είναι δικό μου!».

«Η ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αρνείται να τρομοκρατηθεί», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και τονίζει πως στις 17 Σεπτεμβρίου θα πωληθεί «σε διαδικτυακό διαγωνισμό τύπου Ebay. Η Ελλάδα προσπαθεί να αποκρούσει την κριτική πως δεν κάνει πολλά για να πουλήσει ακίνητη περιουσία, όρος ο οποίος συμπεριλαμβάνεται μέσα στα πακέτα στήριξης που έχει λάβει», επισημαίνεται.

Σχετικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα, το Bloomberg αναφέρει ότι δεν έχουν φέρει τα τα έσοδα που απαιτούν οι δανειστές λόγω της γραφειοκρατίας, της έλλειψης ζήτησης, την πολιτική αντίσταση και τις συχνές καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα η Τρόικα να υπογραμμίζει ότι θα περάσει από «μικροσκόπιο» το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων. 

Οσον αφορά στα ακίνητα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει πως υπάρχουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου περίπου «70.000 ακίνητα, από πολυτελείς βίλες στην παραλία, μέχρι εγκαταλελειμμένα συνεργεία αυτοκινήτων. Τα ακίνητα που έχει το ελληνικό κράτος, υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ, τα μισά δηλαδή από τα έσοδα που σχεδιάζει να αποκομίσει η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις».

Για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι πωλήσεις το δημοσίευμα σημειώνει: «Για περίπου 1.000 κατοικίες, γραφεία και κτίρια τα οποία ανήκουν στο κράτος, οι διαδικτυακοί πλειστηριασμοί θεωρούνται ο καλύτερος τρόπος για να τα μεταβιβάσει το κράτος»  διευκρινίζει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Ανδρέα Ταπραντζή, ο οποίος αποκαλεί τις ηλεκτρονικές διαδικασίες ως «το ebay για τα ελληνικά ακίνητα».

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι στιγμής έχει δημοπρατήσει τρία ακίνητα μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις αρχές Ιουλίου με έσοδα 7,4 εκατ. ευρώ, ενώ επίσης έχουν προγραμματιστεί και άλλες 7 δημοπρασίες μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβρη.

Οι στόχοι των πωλήσεων και ο ξένος μάνατζερ του ΤΑΙΠΕΔ

«Η κυβέρνηση στοχεύει σε ετήσιες πωλήσεις από 35 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. τον χρόνο μεω ηλεκτρονικών δημοπρασιών», υποστηρίζει ο κ. Ταπραντζής, ενώ το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τα έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων ως «προτεραιότητα» της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Το δημοσίευμα σχολιάζει και την πιθανότητα να τοποθετηθεί ένας ξένος μάνατζερ στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιαίτερα μετά την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη. Ωστόσο, το μόνο που ανέφερε ο κ. Ταπραντζής στο Bloomberg, είναι πως το ΤΑΙΠΕΔ αναζητά οικονομικούς συμβούλους, καθώς η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα δεν έχει μόνο «φαντάσματα τα οποία την στοιχειώνουν, αλλά στην καλύτερη περίπτωση είναι νεκρή».

 

TAGS