Η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα (Fed) μπορεί ξεκινήσει την διαδικασία σταδιακού τερματισμού της πολιτικής νομισματικής τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ μέσω της αγοράς ομολόγων αργότερα εντός του έτους, καθώς η οικονομία δείχνει δείγματα βελτίωσης, όμως σύμφωνα με τις ενδείξεις θα συνεχίσει να κρατά κοντά στο μηδέν τα επιτόκια δανεισμού της για άλλα δύο χρόνια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σικάγου Τσαρλς Έβανς.

Ο Έβανς δεν προσδιόρισε με περισσότερη ακρίβεια τον μήνα που θα αρχίσει η μείωση των αγορών κρατικών αξιόγραφων από τη Fed, εάν και κατά πόσον δηλαδή η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα πρόκειται να αρχίσει την διαδικασία αυτή μέσα στον Σεπτέμβριο, όπως ανέμεναν κάποιοι επενδυτές.

Τα στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύτηκαν νωρίτερα σήμερα έδειξαν σχετικά μικρή αύξηση των θέσεων εργασίας αλλά τα στοιχεία ήταν αρκετά ασαφή ώστε να οδηγήσουν τη Fed σε ασφαλή συμπεράσματα και να καθορίσουν εάν θα προχωρήσει άμεσα στην μείωση της αγοράς αξιόγραφων αξίας 85 δισ. δολαρίων σε μηνιαία βάση.

«Δεν αναμένω ότι οι οικονομικές προσδοκίες θα υλοποιηθούν κατά τρόπο ώστε να μειώσουμε τον ρυθμό αγορών μας αρχής γενομένης από αργότερα εντός του έτους θα ολοκληρώσουμε τη μείωση αυτή σε δύο στάδια», είπε ο Έβανς σε εκδήλωση που οργάνωσε η AgFirst Farm Credit Bank.

«Κατ’ εμέ, για να αρχίσουμε τη μείωση, θα ήταν καλύτερο πρώτα να είμαστε πεπεισμένοι πως τα διαθέσιμα στοιχεία θα δείχνουν πως έχει δρομολογηθεί για τα καλά η οικονομική ανάπτυξη», είπε ο Έβανς, είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ευελπιστεί ότι η οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 3% έως το 2014, έπειτα από πολλά χρόνια βαθιάς ύφεσης. Εντούτοις πρόσθεσε πως ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 2%, το επίπεδο που έχει θέσει ως στόχο η κεντρική τράπεζα.

TAGS