Τη λήψη νέων μέτρων τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, για τη διετία 2015-2016, αλλά και «διορθωτικών» παρεμβάσεων στους προϋπολογισμούς των ετών 2013 και 2014, έρχεται να επιβάλει η τρόικα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα.

Εντός της εβδομάδας καταφτάνουν τα τεχνικά κλιμάκια, που αποτελούν τον προπομπό της έλευσης της ηγεσίας της τρόικας,  προς τα τέλη Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερα πλούσια ατζέντα, στην οποία δεν αποκλείεται να ενταχθεί και η συζήτηση για νέο δάνειο και νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» στο επίκεντρο των επαφών των τεχνικών κλιμακίων θα βρεθούν η υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013, με τα προβλήματα που παρουσιάζουν τα έσοδα, η κινητικότητα στο Δημόσιο, οι δαπάνες Υγείας και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις δημόσιων φορέων, με αιχμή τις αμυντικές βιομηχανίες. Για όλες τις διαπιστώσεις τους, θα ενημερώνουν τους επικεφαλής Ματίας Μορς, της Ε.Ε., Κλάους Μαζούχ, της ΕΚΤ, και Πολ Τόμσεν, του ΔΝΤ, που θα έρθουν για τον τελικό γύρο των συζητήσεων.

Η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει πιέσεις για επιπλέον μέτρα πέραν εκείνων που είχε συμφωνήσει με το τελευταίο μνημόνιο, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την εκτίμηση της τρόικας για την πορεία του προϋπολογισμού του 2013 και του 2014. Είναι σαφές πως εάν η τρόικα διαπιστώσει πως ο φετινός προϋπολογισμός δεν θα επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος, θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα για το 2013 και για το 2014.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», κεντρικό θέμα στις επαφές κυβέρνησης και τρόικας θα είναι ο προϋπολογισμός του 2014 και το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017, που θα περιέχει τα βέβαια πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2015-2016. Δηλαδή ο νέος γύρος των επαφών ξεκινά με ένα δεδομένο, τη λήψη νέων μέτρων ύψους 4 δισ. ευρώ.