Δημοσκόπηση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε δείγμα οικονομολόγων έδειξε πως η πλειονότητά τους αναμένει πως η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) πρόκειται να ανακοινώσει πως μειώνει τις αγορές αξιόγραφων κατά 10 δισ. δολάρια, ένα ποσό μικρότερο από αυτό που προβλεπόταν προηγουμένως.

Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις από τους 69 οικονομολόγους οι οποίοι ερωτήθηκαν μετά τα μικτά δεδομένα για την απασχόληση τα οποία ανακοινώθηκαν την Παρασκευή απάντησαν ότι αναμένουν η Fed να ανακοινώσει ότι μειώνει τον όγκο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που έχει θέσει σε εφαρμογή, μετά τη σύνοδό της την 17η και 18η Σεπτεμβρίου.

Μόλις οι 25 από τους 41 οικονομολόγους που είχαν ερωτηθεί σχετικά τον περασμένο μήνα είχαν πει ότι αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη.

Η Fed αγοράζει αξιόγραφα —κυρίως δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και χρεόγραφα βασισμένα σε υποθήκες— ύψους 85 δισεκ. δολαρίων το μήνα.

Πάντως η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η πολιτική νομισματικής τόνωσης της οικονομίας θα παραμείνει σε ισχύ και τα βασικά επιτόκια της Fed δεν θα αυξηθούν ως το 2015.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια πολύ κοντά στο μηδέν έως ότου η ανεργία μειωθεί στο 6,5% ή σε ακόμη χαμηλότερο επίπεδο.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσκόπησης η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα εμφανίστηκαν να διχάζονται ως προς το πότε θα γίνει αυτό, με τους 30 να δηλώνουν πως αναμένουν πως αυτό θα συμβεί το 2014 και τους 34 να λένε ότι δεν περιμένουν κάτι τέτοιο πριν από το 2015. Ένας μάλιστα εκτίμησε ότι τα επιτόκια δεν θα αυξηθούν πριν από το 2016.

 

TAGS