Σε μερική απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις μισθώσεις των επαγγελματικών και εμπορικών ακινήτων οδηγούν οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες και τους εμπόρους-ενοικιαστές καταστημάτων και γραφείων.

Σύμφωνα με το «Έθνος», η πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να εκδοθεί πόρισμα μέσα από ειδική επιτροπή, καταλήγει στο να μην απελευθερωθεί πλήρως η αγορά των ενοικίων στην επαγγελματική στέγη.

Η πλειοψηφία των μελών, υπουργείο Ανάπτυξης, έμποροι, αλυσίδες λιανικού εμπορίου, καθώς και το ΠΑΣΟΚ, επιλέγουν το ιταλικό μοντέλο. Έτσι, από το σημερινό καθεστώς που ισχύει και προβλέπει τη 12ετή προστασία των ενοικιαστών με δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων για άλλα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση και οι φορείς θέλουν η ελληνική αγορά να μεταβεί στην εξαετή διάρκεια με δικαίωμα επέκτασης των συμβολαίων για άλλα έξι χρόνια.

Το «6+6», σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών της επιτροπής, θα ισχύει για όσα μισθωτήρια συμβόλαια συνάπτονται από δω και πέρα. Για την ακρίβεια, για τα νέα.

Για τις τρέχουσες συμβάσεις ενοικίων ισχύει ό,τι προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος, δηλαδή η 12ετία ή 16ετία. Δηλαδή, η διάρκειά τους ορίζεται με βάση τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη του συμβολαίου.

Η ειδική επιτροπή αναμένεται να έχει έτοιμο το πόρισμα για τις προτεινόμενες αλλαγές στις 15 Σεπτεμβρίου.