Πιθανή θεωρεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους της Κύπρου στο μέλλον παρά τα πρόσκαιρα οφέλη που προκύπτουν από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, σύμφωνα με το Stockwatch.

Σε χθεσινό σημείωμα αναφέρθηκε στο ρωσικό δάνειο, σημειώνοντας ότι το όφελος από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου ανέρχεται στα 160 εκ. ευρώ αλλά δεν είναι αρκετό για να αναχαιτίσει την πορεία του δημοσίου χρέους στα επίπεδα του 140%, δηλαδή 15% πιο πάνω από ότι εκτιμούν οι πιστωτές.

Η ρευστότητα της Κύπρου επωφελείται από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, αλλά η χρεοκοπία είναι πιθανή και ίσως χρειαστούν περαιτέρω αναδιαρθρώσεις του χρέους υποστηρίζει ο οίκος αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Αυγούστου η κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενέκρινε την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. ευρώ προς την Κύπρο το οποίο παραχώρησε το Δεκέμβριο του 2011, αναφέρει.

Η αναδιάρθρωση του δανείου μειώνει το επιτόκιο στο 2,5% από 4,5% και παρατείνει την ημερομηνία αποπληρωμής σε οκτώ ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, από το 2016, ελαφρύνοντας τις ανάγκες ρευστότητας της κυβέρνησης.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι οι πολύ σημαντικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές προκλήσεις της Κύπρου απειλούν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και μπορεί να απαιτηθούν περαιτέρω αναδιαρθρώσεις χρέους.

Τονίζεται ότι η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου, φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στην εκπλήρωση των μέτρων του προγράμματος προσαρμογής.

Σύμφωνα με τους Moody's, οι τροποποιήσεις του ρωσικού δανείου θα έχουν μόνο πολύ περιορισμένη επίδραση στο έλλειμμα της κυβέρνησης για όλη την περίοδο του προγράμματος (2013-16). Η αναμενόμενη μείωση των χρεωστικών υπολοίπων αναμένεται να είναι λιγότερο από 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2013-2016.

Ωστόσο, υπογραμμίζεται, οι τροποποιήσεις περιορίζουν ουσιαστικά τις ανάγκες χρηματοδότησης το 2016, επεκτείνοντας το προφίλ ωρίμανσης του δημόσιου χρέους λίγο μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο έλλειψης ρευστότητας.

Η αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκή από ό,τι προβλεπόταν αρχικά στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής της τρόικας.

Επίσης, αναφέρεται ότι όπως ήταν η περίπτωση της ολοκλήρωσης ανταλλαγής χρέους τον Ιούλιο από τις κυπριακές αρχές, έτσι και τώρα, η απουσία σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους από τη Ρωσία αφήνει την πορεία του χρέους σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.

Επομένως, ο οίκος εξακολουθεί να πιστεύει ότι το χρέος θα εκτοξευθεί στο 140% του ΑΕΠ το 2016, 15 ποσοστιαίες μονάδες σε ψηλότερα επίπεδα από ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα.

Ο οίκος αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί με διψήφιο χαμηλό ρυθμό το 2013 ενώ η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2015 έχοντας περιορισμένη προσδοκία ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη.

«Το γεγονός αυτό», τονίζει, «αφήνει το χρέος της Κύπρου ευάλωτο σε σημαντική αναδιάρθρωση τα προσεχή έτη», αναφέρει.