current views are: 1

11 Σεπτεμβρίου 2013
Δημοσίευση11:20

Οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο νέα Μνημόνια

Την ώρα που στην Ελλάδα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ξεκάθαρα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με νέα μέτρα που είναι αμφίβολο ότι θα είναι επαρκές.

Δημοσίευση 11:20’
αρθρο-newpost

Την ώρα που στην Ελλάδα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ξεκάθαρα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με νέα μέτρα που είναι αμφίβολο ότι θα είναι επαρκές.

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Την ώρα που στην Ελλάδα κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το περίφημο πρωτογενές πλεόνασμα, το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει ξεκάθαρα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης, με νέα μέτρα, που είναι αμφίβολο ότι θα είναι επαρκές.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Λικ Κοέν, δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας του ότι «δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τέλος του ελληνικού προβλήματος. Θα χρειαστεί να κάνουμε και άλλες προσπάθειες, σίγουρα άλλη μία, ίσως και δύο φορές». Ο κ. Κοέν, ουσιαστικά, κάνει λόγο όχι μόνο για τρίτο, αλλά και για τέταρτο Μνημόνιο!

Υπενθυμίζεται, ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προ ημερών είχε ξεκαθαρίσει ότι νέο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί από νέους όρους. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Μίκαελ Μάιστερ  δήλωσε ότι «εάν η Ελλάδα χρειαστεί νέα βοήθεια είναι απολύτως ξεκάθαρο πως αυτό θα συνοδευτεί με νέους όρους. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο πρόγραμμα χωρίς όρους».

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδας για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού βρίσκονται στην απόλυτη σύγκρουση, αφού το ΥΠΟΙΚ κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ενώ η ΤτΕ για πρωτογενές έλλειμμα 3,2 δισ.!

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Γιάννης Στουρνάρας έχουν διαμηνύσει επανειλλημένα ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αποτελέσει το βασικό «όπλο» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι πάντως, δε φαίνονται να πείθονται αφού παρακάμπτουν τα όποια υπολογιστικά «κόλπα» και βλέπουν καθαρά τους αριθμούς.

Το τοπίο, πάντως, για το ελληνικό ζήτημα αναμένεται να είναι λιγότερο ομιχλώδες μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου. Εάν η Άνγκελα Μέρκελ έχει επανεκλεγεί στην Καγκελαρία, μάλλον, θα εκφράσει ελεύθερα τη βούλησή της, χωρίς προεκλογικούς ενδοιασμούς.


σχετικα αρθρα