Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προσπαθεί να πείσει την τρόικα να χαλαρώσει το στόχο του ελλείμματος για το 2014 στο 4,5% του ΑΕΠ από 4%, ανέφερε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο έχει δηλώσει πως η χώρα μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω χαλάρωση των στόχων του μνημονίου.

«Δεν είναι μυστικό ότι η κυβέρνηση και η τρόικα είχαν διαφορετικές απόψεις για το έλλειμμα κατά την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση συνεχίζει να πιστεύει ότι το 4,5% είναι ο πιο κατάλληλος στόχος» σημείωσε ο Π. Πόρτας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης της χώρας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα.

«Η Πορτογαλία έχει κάθε συμφέρον να ολοκληρώσει το 2014 το πρόγραμμα, επιτυγχάνοντας όλους τους στόχους» επισήμανε ο Π. Πόρτας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει από το πρόγραμμα στα μέσα του 2014 και να αποφύγει ένα νέο εξίσου αυστηρό πρόγραμμα.

Ο Π. Πόρτας υποστήριξε ότι μια πιθανή προληπτική γραμμή πίστωσης δεν θα αντιστοιχεί σε ένα πλήρες πρόγραμμα διάσωσης, το οποίο όπως τόνισε καθιστά την Πορτογαλία προτεκτοράτο του ΔΝΤ και της ΕΕ.