«Η Λισσαβόνα πρέπει να εμμείνει στους στόχους που έχει συμφωνήσει με την τρόικα για τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος, επέμεινε ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Eurogroup εμφανίστηκε αρνητικός στην πρόταση του αντιπροέδρου της πορτογαλικής κυβέρνησης Πάουλο Πόρτας, ο οποίος υποστήριξε την Τετάρτη σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι ο στόχος για το έλλειμμα το 2014 θα πρέπει να χαλαρώσει στο 4,5% του ΑΕΠ αντί για 4% που έχει συμφωνηθεί.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να εμμείνουμε σε όσα έχουμε έως τώρα συμφωνήσει στο πλαίσιο του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων και των στόχων για το έλλειμμα», είπε από το Βίλνιους της Λιθανουανίας ο πρόεδρος του Eurogroup. «Δεν νομίζω ότι είναι καλό σημάδι να συνεχίζεται η συζήτηση για το εάν οι στόχοι πρέπει να είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι», πρόσθεσε.

Η επόμενη επιθεώρηση των δανειστών στην Πορτογαλία ξεκινά τη Δευτέρα. Η τρόικα δέχτηκε τον Μάρτιο να χαλαρώσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το διάστημα 2013-2014, εξαιτίας της βαθύτερης ύφεσης στην Πορτογαλία και την Ευρώπη. Ο στόχος για το φετινό έλλειμμα είναι 5,5% του ΑΕΠ, από 6,4% πέρυσι.