Δάνειο που θα κυμαίνεται από δύο έως τρία δισεκατομμύρια δολάρια και το οποίο θα βοηθήσει τη Σερβία να ξεπεράσει τη δύσκολη περίοδο, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, να βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και να αυξήσει την απασχόληση, αναμένει το Βελιγράδι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς. 

Σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας, ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι είχε συνομιλίες με τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζάγιεντ για το δάνειο προς τη Σερβία, που θα χορηγηθεί με το χαμηλότερο επιτόκιο και προθεσμία αποπληρωμής 20 ή 30 ετών. 

Ο κ. Βούτσιτς ανέφερε ότι με το δάνειο, η Σερβία θα είναι σε θέση να αποπληρώσει χρέη, να μειώσει το δημόσιο χρέος έως ότου επιστρέψει η αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και να διαθέσει τα υπόλοιπα χρήματα σε δράσεις τόνωσης της οικονομίας. 

"Το δάνειο θα μας επιτρέψει να δημιουργήσουμε μια συμφωνία με το ΔΝΤ, να βελτιώσουμε την εικόνα της σερβικής οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο, να γίνουμε μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) μέχρι το τέλος του έτους και να βελτιώσουμε - μέχρι την επόμενη Άνοιξη - το επιχειρηματικό περιβάλλον" ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος σημείωσε ότι μέχρι το 2014, η Σερβία πρέπει να αποπληρώσει ξένο δανεισμό ύψους ενός δισ. ευρώ, να δαπανήσει ένα δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. 

Γι' αυτό το λόγο πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στις μεταρρυθμίσεις, είπε ο κ. Βούτσιτς και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, μέσω διαφόρων δράσεων που σχετίζονται τόσο με νέους νόμους για τον κατασκευαστικό τομέα, την αγορά εργασίας και τους φορολογικούς συντελεστές, όσο και τις αλλαγές στα ισχύοντα για το επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Ο κ. Βούτσιτς τόνισε ότι η Σερβία είχε οικονομικές ζημίες άνω των 85 δισ. δηναρίων σε συνολικά 17 περιπτώσεις που σχετίζονται με φαινόμενα διαφθοράς στο παρελθόν. Πρόκειται για περιπτώσεις διαφθοράς, στις οποίες "πρωταγωνιστούν" - μεταξύ άλλων - το Ινστιτούτο Οικονομικών του Βελιγραδίου, εταιρείες, ποδοσφαιρικοί όμιλοι, όπως της Partizan και του Crvena Zvezda (Ερυθρός Αστέρας), της Αναπτυξιακής Τράπεζας και του δήμου Κραγκούγιεβατς. 

Ο κ. Βούτσιτς επεσήμανε ότι οι περισσότερες υποθέσεις αναμένεται πως θα εκδικαστούν το επόμενο έτος.