Πενθήμερο δάνειο θα πάρει το ΙΚΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις του Οκτωβρίου.

Η διευκόλυνση αυτή, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» εξοφλείται από το ΙΚΑ με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται την τελευταία ημέρα του μήνα. Πρόκειται για τακτική η οποία δεν θα προκαλούσε την παραμικρή ανησυχία εάν δεν συνέπιπτε με έγκυρες εκτιμήσεις για δραματική επιδείνωση όλων των οικονομικών και πληθυσμιακών μεγεθών του ΙΚΑ και των άλλων μεγάλων ασφαλιστικών Ταμείων.

Kομβικό ρόλο παίζει και η αποτυχία της νέας ρύθμισης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων εισφορών, αφού οι επιχειρήσεις που ρύθμισαν τα χρέη τους δεν ξεπερνούν τις 6.900.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση για τις μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, αδυνατώντας να ανταποκριθούν και στις τρέχουσες -για το 2013- υποχρεώσεις τους προς το Ιδρυμα.

Ακόμη και τον Αύγουστο, σε ένα μήνα υψηλών προσδοκιών, εξαιτίας της τουριστικής κίνησης με την έναρξη της ρύθμισης της «νέας αρχής» των 48 δόσεων, το ΙΚΑ εμφάνισε αύξηση εσόδων, έναντι του Ιουλίου, σε ποσοστό μόλις 0,1%. Με βάση δε τα στοιχεία του Ιουλίου, διαπιστώθηκε ότι οι νέες ρυθμίσεις συνέβαλαν ώστε να εισρεύσουν στα Ταμεία περί τα 22 εκατ. ευρώ, όταν ένα χρόνο πριν με τις παλαιότερες ρυθμίσεις, το Ιδρυμα εισέπραξε περί τα 132 εκατ. ευρώ.