Η διαμόρφωση του τελικού σχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το 2014 αποτελεί βασικό αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που θα έχουν τα κλιμάκια της τρόικας καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της επανόδου των επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.). Γι αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως και τη 14η Οκτωβρίου την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να καταρτιστεί και το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο». Βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών, είναι να πειστεί η τρόικα για την εισπραξιμότητα του νέου φόρου από τις εφορίες.

Ειδικά για τα αγροτεμάχια, αυτά αναμένεται να φορολογούνται ανάλογα με τη θέση στην οποία βρίσκονται (πεδινά, ημιορεινά, ορεινά) και το εμβαδόν. Ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και θα είναι μικρότερος για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες. Το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 945 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων και ο φόρος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλλεται κλιμακωτά και θα είναι κατά μέσο όρο 10 ευρώ ανά στρέμμα.

Σημειώνεται, ότι το τελικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να δοθεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές παρατηρήσεις, ώστε εν συνεχεία να δημοσιοποιηθεί για γενική διαβούλευση και να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.