Απέσυρε την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Νωρίτερα σήμερα, μίλησα με τον Λάρι Σάμερς και αποδέχτηκα την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητα για πρόεδρος της Fed», ανέφερε ο κ. Ομπάμα σε σχετική ανακοίνωσή του.

Η απόφαση του κ. Σάμερς να αποσύρει την υποψηφιότητά του είχε ήδη εξαγγελθεί από την αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal.

«Ο Λάρι ήταν βασικό μέλος της ομάδας μου, όταν ήμασταν αντιμέτωποι με τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση και στην σημαντική τεχνογνωσία του, τη σοφία και την ηγετική του ιδιότητα, οφείλεται εν μέρει η πορεία ανάπτυξης που δώσαμε στην οικονομία, η οποία έκανε την πρόοδο που βλέπουμε σήμερα », δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος.

Η Wall Street Journal έγραψε ότι η απόφαση του κ. Ομπάμα να αποδεχτεί την απόσυρση της υποψηφιότητας του Σάμερς μεταφέρθηκε τηλεφωνικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα επίσης με την εφημερίδα, ο κ. Σάμερς απέστειλε νωρίτερα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο στην οποία εξηγούσε την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του εξ αιτίας των αντιδράσεων και του κινδύνου να μην περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πρόσφατα, αρκετοί Δημοκρατικοί γερουσιαστές είχαν ανακοινώσει ότι δεν συμφωνούσαν και δεν θα υπέγραφαν το διορισμό του στη Fed.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διορίζει τον πρόεδρο της Fed για τέσσερα χρόνια, αφού προηγουμένως ο διορισμός πάρει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο.

Ο ΛάριΣάμερς, ο οποίος είχε εργαστεί για το Γενικό Λογιστήριο επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, ήταν ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ομπάμα κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών της προεδρίας του.