Την άποψη ότι η εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων το 2014 θα έχει κερδισμένους, αλλά κυρίως χαμένους ιδιοκτήτες εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Σχολιάζοντας το προσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε στη δημοσιότητα η ΠΟΜΙΔΑ ανέφερε πως ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι μειωμένος σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς για τα μικρής και μεσαίας αντικειμενικής αξίας ακίνητα, ενώ αντίθετα θα αυξηθεί η φορολογία για τα ακίνητα σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική αξία.

«Το τελικό ισοζύγιο σε σχέση με τη διπλή φορολογία των προηγουμένων ετών διαφέρει ανά ιδιοκτήτη, μεγάλοι χαμένοι όμως φαίνεται ότι θα είναι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ξενοίκιαστων (μη ηλεκτροδοτούμενων) επαγγελματικών ακινήτων και κατοικιών που ως τώρα πλήρωναν μόνον ΦΑΠ και οι ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων που ως τώρα απαλλάσσονταν εντελώς από τη φορολογία», τονίζεται στην ανακοίνωση. 

Το σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην εβδομάδα και το οποίο δεν έχει ακόμη λάβει την τελική έγκριση της τρόικα προβλέπει πως ο νέος φόρος στις κατοικίες θα επιβάλλεται με κλιμακωτά ανάλογα την τιμή ζώνης του ακινήτου.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα επιβαρύνει για πρώτη φορά ιδιοκτήτες οικοπέδων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως και οικισμών. Για τα οικόπεδα αυτά το υπουργείο Οικονομικών έχει καταρτίσει κλίμακα μοναδιαίας αξίας με 20 συντελεστές, που συνδέεται με αντίστοιχα κλιμάκια φόρου (ανέρχονται από 0,2 ευρώ έως και 2,6 ευρώ το τ.μ).