Σε δυσθεώρητα ύψη έχει φτάσει ο τραπεζικός δανεισμός των Τούρκων πολιτών και η Άγκυρα ανησυχεί μήπως υπάρξει ξαφνικά μία κρίση στο πιστωτικό της σύστημα που λειτουργήσει ανεξέλεγκτα και προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων.

Και επειδή ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης η τουρκική οικονομία ως ένα σημείο είναι εξαρτώμενη από την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών της κατευθύνεται προς τη γηραιά ήπειρο.

Τα χρέη από δάνεια που το 2007 ήταν 251,3 δις. τουρκικές λίρες πλέον έφτασαν στα 849,5 δις τουρκικές λίρες Τα στεγαστικά δάνεια των καταναλωτών έφτασαν να είναι 92 δις τουρκικές λίρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπαμπατζάν απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΜΗΡ Οζτζάν Γενιτσερί, παρουσίασε τα παραπάνω χρέη των τουρκικών νοικοκυριών . Στα χρέη αυτά προηγούνται τρεις μεγάλοι νομοί. Η Κωνσταντινούπολη με 312,3 δις τ.λ. , η Άγκυρα με 98,7 και η Σμύρνη με 48,7 δις τ.λ. Δηλαδή οι περιοοχές με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.

Οι νομοί με τα λιγότερα χρέη είναι Χακκάρι, Τούντζελι και Μπαϊπούρτ.

Και επειδή ο μεγάλος δανεισμός προκαλεί πάντα έντονη ανησυχία στην εύρυθμη οικονομία μίας χώρας για το λόγο αυτό είχε συστήσει και πριν από 1-2 μήνες ο Τούρκος πρωθυπουργός Τ. Ερντογάν προς το καταναλωτικό κοινό να μην χρησιμοποιεί την πιστωτική κάρτα. Ξεκάθαρα είχε πει στον Τούρκο πολίτη να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα βγάζει.

Αντίθετα στην Ελλάδα κυριαρχούσε το “λεφτά υπάρχουν” από το στόμα του άλλοτε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου...

Γ.Κοκ.