Διπλό μήνυμα, προς την κυβέρνηση και τις τράπεζες, απηύθυνε σήμερα, με αφορμή και τη μεταφορά έδρας της "Βιοχάλκο" στο εξωτερικό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του εξαγωγικού συνεδρίου “IATTO FORUM – EXPORT SUMMIT II”, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 25-27 Σεπτεμβρίου. 

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ.Λακασάς είπε χαρακτηριστικά -απαντώντας σε σχετικό ερώτημα- ότι είναι πολύ καλό το ότι συζητάει με τους εκπροσώπους των πολυεθνικών και των μεγάλων επενδυτών, "αλλά πρέπει να βλέπει εξίσου τους Ελληνες επιχειρηματίες". 

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να περιμένουν τη BlackRock αλλά να υπάρξει μια στόχευση, ώστε να χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με καλές προοπτικές, σε κλάδους με δυναμική. Όπως είπε, οι τράπεζες πρέπει ν' ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς, δεδομένου ιδίως ότι η θέση τους είναι πολύ καλύτερη σήμερα, από ό,τι 12 μήνες πριν, με την εξάρτησή τους από τον μηχανισμό ELA (σ.σ. έκτακτη διαδικασία παροχής ρευστότητας) να έχει μειωθεί τα 16 δισ. ευρώ, έναντι δεκάδων δισ. στο παρελθόν.

Επαφές με τις διοικήσεις πέντε τραπεζών

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ έχει ήδη έρθει σε επαφή με τη διοίκηση ή διευθυντικά στελέχη των τραπεζών Εθνική, Πειραιώς, Αττικής και Alpha και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, προκειμένου να αποσπάσει δεσμεύσεις για τη στρατηγική στόχευση των χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις, πρόσθεσε. "Μας διαβεβαίωσαν ότι η στρατηγική στόχευση θα γίνει και περιμένουμε οι δεσμεύσεις να πραγματοποιηθούν", είπε.
Υπενθύμισε την πρόταση του ΣΕΒΕ για την εφαρμογή "λευκού Τειρεσία", ώστε οι 2.500 ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, με σταθερή εξαγωγική επίδοση την τελευταία δεκαετία, να μπορούν να δανείζονται με χαμηλά επιτόκια. 'Οπως είπε, προκειμένου οι ελληνικές εξαγωγές να διατηρηθούν σε ανοδικό κύκλο θα πρέπει να βελτιωθεί ουσιαστικά το κομμάτι της ρευστότητας, αλλιώς η διαφαινόμενη κόπωσή τους θα γίνει κανόνας.

Αύξηση συνεισφοράς εξωστρέφειας στο 50% ως το 2020

Ο κ.Λακασάς επανέλαβε τη θέση του ΣΕΒΕ για την ανάγκη αύξησης της συνεισφοράς της συνολικής εξωστρέφειας (εξαγωγές αγαθών/υπηρεσιών, τουρισμός, ναυτιλία, άμεσες ξένες επενδύσεις) στο 50% του ΑΕΠ μέχρι το 2050 (28% σήμερα). Κι αυτό, όχι με μείωση του ΑΕΠ, που θα δημιουργούσε μια πλασματικά ανοδική εικόνα για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αλλά με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2,5%-3% ετησίως έως το 2020.
Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι τέτοιοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι εφικτοί στη σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ.Λακασάς απάντησε: "με αναχρηματοδότηση του χρέους με βελτιωμένους όρους και με περίοδο χάριτος, με τα 2 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στην πραγματική οικονομία και με μια καλή διαπραγμάτευση του ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) 2014-2020, θεωρώ ότι είναι απόλυτα εφικτό να έχουμε ρυθμό ανάπτυξης άνω του 1,5% μετά το 2014 και 2,5%-3% ετησίως, μεσοσταθμικά, μετά το 2015".

TAGS