Ενισχύεται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματευόταν το απόγευμα στα 1,3373 δολ. από το επίπεδο των 1,3289 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3357 δολάρια. 

Η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος αποδίδεται σήμερα από τους αναλυτές στην αποχώρηση του Lawrence Summers από την κούρσα διεκδίκησης της προεδρίας της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) ΗΠΑ. Ο επικρατέστερος διάδοχος του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ben Bernanke (η θητεία του οποίου λήγει στο τέλος του έτους) εμφανιζόταν υπέρμαχος μίας πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συνακόλουθα, οι αγορές εκτιμούν ότι η Fed θα συνεχίσει την υφιστάμενη επεκτατική νομισματική πολιτική διοχετεύοντας κάθε μήνα στην αγορά περίπου 85 δις. Δολάρια μέσω των αγορών ομολόγων. Ωστόσο η ο αρμόδια επιτροπή της Fed (Federal Open Market Committee) η οποία ξεκινάει αύριο τη διήμερη σύνοδό της, αναμένεται να αποφασίσει την μείωση του πλαφόν αυτού στα 75 δισ. δολάρια το μήνα. 

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 10,39% από 10,38% που έκλεισε την Παρασκευή, με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,91% να διευρυνθεί στο 8,48% από 8,42% που έκλεισε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. 

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή, Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,55%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,45%, το εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 0,34%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,225%, ενώ στο μήνα το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,129%.