Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζακ Λιου προειδοποίησε σήμερα το Κογκρέσο να μην περιμένει ως την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του δανεισμού του ομοσπονδιακού κράτους, αφού αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μη αναστρέψιμη ζημία στην οικονομία της χώρας.

«Δεν αντέχουμε οικονομικά το ενδεχόμενο το Κογκρέσο να ρισκάρει ολόκληρη την (οικονομική) πίστη και τις πιστώσεις των ΗΠΑ», δήλωσε ο Λου μιλώντας σε μια εκδήλωση του Economic Club of Washington, μιας ένωσης επιχειρήσεων.

Ο Λιου δήλωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί ποτέ να είναι βέβαιο πόσα χρήματα θα εισπραχθούν και θα δαπανηθούν από τα δημόσια ταμεία και επανέλαβε την προειδοποίηση την οποία είχε κάνει τον περασμένο μήνα, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν ακόμη και τον κίνδυνο έλλειψης ρευστού στα μέσα του Οκτωβρίου του 2013.

Καθώς η ημερομηνία αυτή πλησιάζει, υπάρχει ο κίνδυνος οι επενδυτές να απολέσουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση και να πάψουν να επανεπενδύουν σε κρατικό χρέος των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Εάν αυτοί οι οποίοι διακρατούν αξιόγραφα των ΗΠΑ αποφάσιζαν ότι θέλουν να εισπράξουν τα χρήματά τους αντί να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν τα αξιόγραφά τους, θα μπορούσαμε απροσδόκητα να δούμε να χάνεται ολόκληρη η ποσότητα των διαθεσίμων μας σε ρευστό», τόνισε ο Λιου, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας.

Ο Λιου δήλωσε ότι θα ήταν «ανέφικτο» να δοθεί προτεραιότητα σε οποιαδήποτε πληρωμή εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάζονταν να κηρύξουν αθέτηση πληρωμών.

«Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε την αμετάκλητη ζημία που θα προκαλούσε μία τέτοια προσέγγιση στην οικονομία μας και στις χρηματαγορές», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.