Η κυβέρνηση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ θα πρέπει να περιορίσει την αύξηση των κοινωνικών δαπανών γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα επικίνδυνα ανερχόμενο χρέος το οποίο θα μπορούσε να απειλήσει τον κοινωνικό ιστό, προειδοποίησε σήμερα το Ελεγκτικό Συνέδριο της χώρας.

Στην ετήσια έκθεσή του, το γαλλικό Ελεγκτικό Συνέδριο υποστηρίζει ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα που, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μικρότερα μόνο από εκείνα της Ελλάδας και της Ισπανίας. Το έλλειμμα μειώνεται σταδιακά από το 2010, οπότε είχε φτάσει στο ανώτατο όριό του, όμως ο ρυθμός αυτής της μείωσης επιβραδύνεται και φέτος, στην καλύτερη περίπτωση, θα παραμείνει σταθερός.

«Πυροδοτεί ένα ιδιαίτερα ασυνήθιστο και επικίνδυνο σπιράλ κοινωνικού χρέους» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας Ντιντιέ Μιγκό, σημειώνοντας ότι πέρσι το χρέος έφτασε τα 159 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπολογίζει ότι το έλλειμμα φέτος θα ανέλθει στα 17,3 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή κατά 3 δισ. υψηλότερο από τον στόχο των 14,3 δισ. που είχαν τεθεί στον προϋπολογισμό του 2013.

Η υπηρεσία πάντως, αντί να προτείνει μια σειρά περικοπών, εισηγήθηκε την επιβράδυνση της αύξησης των δαπανών και υποστηρίζει ότι μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα με τη βελτίωση της διοίκησης των νοσοκομείων και της περίθαλψης των ασθενών εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων. «Σε κάθε επίπεδο, μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι χωρίς να υπονομεύσουμε το κοινωνικό μοντέλο μας ή να λάβουμε τα δραστικά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν άλλες χώρες», εξήγησε ο Μιγκό.

Το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων στη Γαλλία χρηματοδοτείται κυρίως από τους φόρους εργαζομένων και εργοδοτών οι οποίοι καταβάλλονται απευθείας στα διάφορα ταμεία και όχι στο κράτος.