Γράφει η Αγγελική Κιλιντζόγλου

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι κάτοχοι ακινήτων και αγροτεμαχίων αφού με το νέο σχέδιο νόμου που δόθηκε στη δημοσιότητα, πλέον όλες οι ιδιοκτησίες θα φορολογηθούν. Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους αδυνατούν να πληρώσουν, ωστόσο όπως προκύπτει από τις ρυθμίσεις του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, θα διεκδικήσει ακόμη και το ποσό των 4 ευρώ που σε κάποιες περιπτώσεις θα επιβληθεί ως ελάχιστος φόρος!

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις, ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις συμπεριλαμβανομένων και των παραθαλάσσιων οικοπέδων για τα οποία η φορολόγηση θα είναι τριπλάσια εάν βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από την θάλασσα. Όσοι δε, έχουν και ακίνητο εντός του αγροτεμαχίου τότε αυτόματα θα κληθούν να πληρώσουν πενταπλάσιο φόρο, ενώ αγρότες που μέχρι σήμερα απαλλάσονταν τελικά θα κληθούν να πληρώσουν.

Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση και αφού εγκριθεί από την τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, θα ψηφισθεί στη Βουλή. Ωστόσο οι ρυθμίσεις του προκάλεσαν ήδη την έντονη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ που έκαναν λόγο για περαιτέρω εξαθλίωση των πολιτών.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του φόρου

Με επτά ειδικούς συντελεστές το υπουργείο Οικονομικών από την επόμενη χρονιά θα  φορολογήσει τα περίπου 50 εκατομμύρια στρέμματα εκτός σχεδίου. Με βάση το σχέδιο νόμου, ο ελάχιστος φόρος ανά στρέμμα υπολογίζεται στα 0,75 ευρώ και θα φτάνει έως τα 47 ευρώ, ενώ εάν υπάρχει και κατοικία εντός του αγροτεμαχίου, ο φόρος θα φτάνει έως τα 236 ευρώ.

Στον υπολογισμό του φόρου θα χρησιμοποιείται:

Βασικός συντελεστής φορολογίας 15 λεπτά του ευρώ ανά τ.μ.
Συντελεστής θέσης 1 ως 3,5 ανάλογα με την ελάχιστη αρχική βασική αξία γης
Συντελεστής χρήσης 0,5 ως 2,5 (δασικά, βοσκότοποι, καλλιέργειες κλπ)
Συντελεστής απόστασης από θάλασσα 1- 3, συντελεστής απομείωσης επιφάνειας 0,4- 1 (κάτω από 130 στρέμματα)
Συντελεστής πρόσοψης 1,2 εφόσον το ακίνητο έχει πρόσβαση σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό
Συντελεστής κατοικίας 5, αλλά μόνο εάν αυτή δεν είναι μοναδική κατοικία για την οικογένεια και έχει επιφάνεια κάτω από 150 τμ.

Για παράδειγμα ο κάτοχος ακινήτου 3 στρεμμάτων με ελαιοκαλλιέργεια στην περιοχή των Σπατών και με πρόσβαση σε αγροτική οδό αλλά και κατοικία, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 172,80 ευρώ, ενώ κάποιος που έχει ακίνητο 170 στρ. στην ευρυτερη περιοχή της Θεσσαλίας, μονοετούς καλλιέργειας, με πρόσβαση σε αγροτική οδό, χωρίς κατοικία θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220,32 ευρώ.

Αντιδράσεις από την Αριστερά

Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ στο άκουσμα των ρυθμίσεων για την φορολόγηση των ακινήτων, Ο Γ. Μηλιός υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι ευνοεί τους ιδιοτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας. «Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα επιτίθενται το τελευταίο διάστημα σε όλα τα μέτωπα, πλήττουν με μεγάλη ένταση τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτής της επίθεσης εντάσσεται και ο φόρος που ετοιμάζεται για την ακίνητη περιουσία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προετοιμάζουν την κοινή γνώμη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιβάλλει ένα σύστημα φορολόγησης το οποίο πλήττει ακόμη περισσότερο την μικρής και μεσαίας αξίας ακίνητη περιουσία και ταυτόχρονα ευνοεί σε σημαντικό βαθμό τους ιδιοκτήτες μεγάλης αξίας ακίνητης περιουσίας» σημειώνει ο κ. Μηλιός.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΚΚΕ το οποίο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη φορολογία ακινήτων κλιμακώνει την φοροεπιδρομή στη λαϊκή οικογένεια, ωθώντας πλατιά λαϊκά στρώματα σε απόγνωση, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση μονοπωλιακών ομίλων και μεγαλοϊδιοκτητών».

Σχολιάζοντας τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για την φορολόγηση των ακινήτων το ΚΚΕ αναφέρει ότι «βασικός στόχος είναι η ολοένα και μεγαλύτερη μεταφορά των φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων, ώστε να βρεθούν νέοι, ακόμα περισσότεροι πόροι για τη χρηματοδότηση των ομίλων, με φοροαπαλλαγές και αναπτυξιακούς νόμους».

Τελευταία προθεσμία για υποβολή του Ε9

Εν τω μεταξύ υπενθυμίζεται ότι εκπνέει στις 20 Σεπτεμβρίου η προθεσμία συμπλήρωσης και υποβολής του Πίνακα 1: Στοιχεία οικοπέδων (εντός σχεδίου ή οικισμού) και κτισμάτων (εντός και εκτός σχεδίου) της δήλωσης στοιχείων ακινήτων φυσικών προσώπων (Ε9) έτους 2013.