Την πρόθεση της κυβέρνησης της Κύπρου να άρει τους περιορισμούς στη διακίνηση των κεφαλαίων τον Ιανουάριο εξέφρασε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η Κύπρος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους πιστωτές της, θέτοντας σε άμεση προτεραιότητα την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη.

«Άμεση προτεραιότητα είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την τόνωση της ανάπτυξης, να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας και να σταθεροποιηθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα» αναφέρει ο Αναστασιάδης, επισημαίνοντας πως οι περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων σταδιακά αίρονται και θα αρθούν οριστικά εντός ενός χρονικού πλαισίου έως τον Ιανουάριο του 2014.

«Αυτό που επίσης είναι σημαντικό και θετικό είναι η έως σήμερα στάση των Κυπρίων, μια υπεύθυνη στάση χωρίς αντιδράσεις, χωρίς απεργίες με εργασιακή ειρήνη. Πιστεύω ότι πολύ πιο σύντομα από ότι αναμένουμε, θα είμαστε ξανά σε θέση να βγούμε στις αγορές, αλλά και να δημιουργήσουμε μια ενθαρρυντική προοπτική για την χώρα» υπογραμμίζει ο κ.Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ύστερα από μια ύφεση της τάξης του 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ερωτηθείς για το κυπριακό ζήτημα, ο Αναστασιάδης υπογράμμισε «επαφίεται σε εμάς να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», τονίζοντας ότι «μια κοινά αποδεκτή λύση θα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη».