Νέες διευκρινίσεις για την εφαρμογή του ΦΠΑ στην εστίαση έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Πιο αναλυτικά, η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι τα κέντρα διασκέδασης βαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ τα εστιατόρια που έχουν ζωντανό μουσικό πρόγραμμα πληρώνουν ΦΠΑ 13%.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπουργείου οι υπηρεσίες εστιατορίου, εκτός των καταναλώσεων αλκοολούχων ποτών, όπου παράλληλα παρουσιάζεται και θέαμα υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην περίπτωση που προέχουν οι υπηρεσίες εστίασης.  

Για να αποδειχθεί αυτό οι ηχητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι μικρής ισχύος, η χρήση τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να γίνεται από καθισμένους πελάτες με προσφορά φαγητού, να μην υπάρχουν όρθιοι πελάτες στο μπαρ για κατανάλωση ποτών, να μην χορεύουν οι πελάτες, αλλά και οι τιμές των προσφερόμενων ειδών να μην αποκλίνουν σημαντικά σε σχέση με αυτές των αντίστοιχων εστιατορίων της περιοχής.

Αντιθέτως, στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κλπ, τότε θεωρείται πως η επιχείρηση λειτουργεί ως κέντρο διασκέδασης και ως εκ τούτου όλες οι παροχές που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ.

Mε άλλα λόγια, η εκμετάλλευση καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, με εξαίρεση τη διάθεση ποτών που περιέχουν οινόπνευμα σε οποιαδήποτε αναλογία, υπάγεται στο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ο χορός όμως... κοστίζει ακριβά, αφού στην περίπτωση που για την παρουσίαση του θεάματος χρησιμοποιούνται όλες οι υποδομές του κέντρου διασκέδασης όσον αφορά στον ήχο, τη δυναμικότητα του χώρου, την πίστα, τις καταναλώσεις του μπαρ κ.λπ., πρόκειται για λειτουργία της επιχείρησης ως κέντρου διασκέδασης και υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% όλες οι παροχές που πραγματοποιούνται εντός του καταστήματος.