Η Τζάνετ Γέλεν προβάλλει ως η επικρατέστερη υποψήφια για την θέση της προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Λόρενς Σάμερς για το αξίωμα αυτό, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Λευκός Οίκος έχει αρχίσει τις επαφές με τα γραφεία των Δημοκρατικών γερουσιαστών σχετικά με τη διαδικασία διορισμού του διαδόχου του Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος θα αποχωρήσει με την ολοκλήρωση της δεύτερης θητείας του τον Ιανουάριο. Πρόκειται για μία ένδειξη, συνεχίζει η εφημερίδα, ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι κοντά στο να λάβει μία απόφαση.

Σύμβουλος ενός γερουσιαστή δήλωσε ότι το όνομα της Γέλεν αναφέρθηκε σε ένα από τα τηλεφωνήματα που έγιναν. Σύμβουλος ενός άλλου γερουσιαστή είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν έδωσε ισχυρή ένδειξη για το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης του υποψηφίου να διαδεχθεί τον Μπερνάνκι, ενώ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν κάνει νωρίτερα σαφές ότι δεν θα υπάρξει ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε αναφερθεί τον Ιούλιο στην Γέλεν ως μία από τους κύριους υποψήφιους, μαζί με τον Σάμερς και τον πρώην αντιπρόεδρο της Fed Ντον Κον.

Ομάδα δημοκρατικών γερουσιαστών, που μετέχουν στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων, μπλόκαρε ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Σάμερς, δηλώνοντας ότι δεν θα τον ψηφίσουν, με αποτέλεσμα ο Σάμερς να αποσύρει την υποψηφιότητά του το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η ίδια ομάδα των γερουσιαστών υποστήριξε τον Ιούλιο τη Γέλεν —η οποία είναι σήμερα αντιπρόεδρος της Fed— για την θέση του Προέδρου με επιστολή τους στον Ομπάμα, στην οποία επαινούσαν τις επιδόσεις της στην εποπτεία και για την πρόβλεψή της ότι θα έσπαγε η φούσκα των ακινήτων. Την επιστολή υπέγραφαν 20 από τους 55 δημοκρατικούς γερουσιαστές, γεγονός που υπογραμμίζει ότι θα είναι ευκολότερο να εγκριθεί η υποψηφιότητα της Γέλεν.

Ωστόσο, η Γέλεν μπορεί να αντιμετωπίσει εχθρικές ερωτήσεις από τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι έμειναν έως τώρα στο περιθώριο της συζήτησης. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν γίνει πολύ εχθρικοί προς τον Μπερνάνκι, ο οποίος διορίσθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους, λόγω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ασκεί η Fed στην προσπάθεια να αναζωογονηθεί η αμερικανική οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις απασχόλησης.